19/02/2008

Ordre d'arrest internacional contra 40 alts càrrecs ruandesos

Dissabte passat expirava el termini establert pel jutge espanyol Fernando Andreu, perquè els 40 alts càrrecs ruandesos imputats per crims de guerra, genocidi i terrorisme, pels fets ocorreguts als anys noranta, es presentessin voluntàriament. La sentència els responsabilitza de la mort de més de 4 milions de persones, entre les que s'hi compten el missioner de Navata, Quim Vallmajó, la cooperant manresana Flors Sirera, i set espanyols més.

"És una querella contra una part de Ruanda, no contra el poble", recordava ahir Martí Vallmajó, germà del missioner assassinat l'any 1994 al país africà. Com a portaveu de la familia, Vallmajó es va mostrar satisfet amb la sentència de l'Audiència Nacional. Per la seva banda, l'advocat de la querella, Jordi Palou-Loverdos, va tenir paraules d'agraïment per totes les institucions que han donat suport a la querella i per la societat civil representada per la Coordinadora d'ONG Solidàries, especialment, pel Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat. Per a l'advocat, la sentència és una contribució decisiva a la justícia de la humanitat i un pas endavant molt important, si bé encara li queda un llarg recorregut. Palou va destacar que la sentència qualifica de "crims de genocidi", per primera vegada, els crims comesos pel Front patriòtic ruandès. En aquest sentit, l'advocat va remarcar que la sentència desmenteix molts punts de la versió oficial que es va donar en el seu moment.

Un cop expirat el termini de presentació voluntària, el jutge dictarà les ordres d'arrest internacional i les persones acusades podran ser detingudes a qualsevol país i extraditades a Espanya, on serien jutjades. De tots els acusats, però, actualment només n'hi ha 10 que són fora de Ruanda i que, per tant, no gaudeixen de la protecció de la seva constitució. I és que la constitució ruandesa prohibeix expressament l'extradició de cap ruandès per ser jutjat a l'estranger. L'esperança, doncs, es centra en aquestes 10 persones repartides a EUA, el Congo, Nepal, Sudan i l'Índia.

Comarques gironines, 19 de febrer de 2008


Notícies sobre la querella de Rwanda, 19 de febrer de 2008:

El Punt

Diari de Girona

El Periódico

Empordà

Hora Nova