06/05/2015

Per què hem de fer cooperació?

La crisi ha fet trontollar tot el sector de la cooperació i s'han multiplicat els atacs i els qüestionaments sobre aquesta política. El conegut "Primer els de casa" va obrir el camí a tot un seguit de tòpics i rumors que des del sector, i en concret, des de la Comissió de Municipalisme del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) van considerar convenient de treballar, amb l'objectiu de reforçar i fonamentar la cooperació que es fa des dels municipis catalans. Un cop discutit amb les ONGD de Lleida, Tarragona, Barcelona i Girona, ha pres forma la guia "Les raons de la cooperació”.

Es tracta d’una guia elaborada per Miquel Carrillo, amb el suport de l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, que serveix perquè tothom que estigui vinculat amb la cooperació pugui posar-la en valor i defensar-la en tant que política de país, associada als valors que com a societat volem aportar al context internacional.

La campanya s’ha estructurat a partir de la guia, entrevistes de preparació amb personal tècnic municipal, tallers descentralitzats i tallers de difusió i socialització per tot Catalunya, i  analitza els conceptes que s’utilitzen contra la cooperació per crear un argumentari que expliqui en què consisteix, què ens aporta i per què és tan necessària.

L’informe presenta exemples de missatges perjudicials tals com "l'ajuda no arriba on realment s'envia" o "tenim un gruix d'immigració massa elevat" i els desmonta amb diversos arguments i idees positives. Segons explica la guia, la cooperació aporta molts beneficis a la nostra societat com la cultura democràtica i de transparència, els mecanismes de redistribució de riquesa, l’aprenentatge d’estar en contacte amb altres cultures i una manera econòmica de fer política exterior.

Les raons de la cooperació

Un cop analitzat els pros i els contres, quines raons hi ha per seguir fent cooperació? La guia n'apunta unes quantes:

-Necessitem estar en contacte amb altres societats i conèixer altres dinàmiques perquè ens ajuda a resoldre problemes.

-Estem parlant de drets i per tant, es construeixen a tot arreu. Cal intentar que tothom tingui les oportunitats a prop de casa.

-La cooperació és un mecanisme de redistribució de riquesa a nivell mundial

-La cooperació té uns efectes educatius intensos, es recolza en els valors sobre els que hem edificat la nostra societat democràtica i practicar-la.

-El nostre país ha rebut ajut fins al 1982. Cooperem en agraïment a aquells que ens ajudaren en el passat i que ens ajudaran en el futur.

-La cooperació ens ajuda a cohesionar-nos a tots els àmbits.

-La cooperació és la forma més barata i eficient de fer política exterior.

CONSULTA LA GUIA>>