Per un Pacte pel padró a Catalunya
Entitats del tercer sector, organitzacions de la societat civil organitzada, sindicats i col·legis professionals - amb un total de 86 plataformes, entitats i col·lectius, a més de les 14 impulsores - s’han adherit al manifest impulsat per la Xarxa d’Entitats pel Padró que impulsa un Pacte pel Padró a Catalunya.
Manifest
Per un Pacte pel padró a Catalunya
El Padró és el registre administratiu que recull les persones que viuen en un municipi i constitueix tant un dret com una obligació per a tota persona que hi resideix habitualment. Els ajuntaments han de facilitar aquest tràmit i garantir-ne l’accés efectiu, sense que la inscripció pugui estar condicionada a la situació administrativa de la persona ni a la disponibilitat d’un contracte de lloguer o d’un títol jurídic sobre l’habitatge.
El padró té com a objectiu conèixer la població real de cada municipi i permetre planificar i implementar polítiques públiques i serveis adequats i dimensionats segons les necessitats de la ciutadania.
En un moment en què Catalunya viu una greu situació d’exclusió residencial, que provoca desigualtats importants en la ciutadania, i en un context en què els discursos d’odi es fan cada dia més presents, resulta més necessari que mai un pacte polític ampli per garantir la igualtat de drets i les vies perquè els veïns i veïnes de tots els municipis puguin complir amb la seva obligació d’empadronar-se.
Posar obstacles, dificultar, allargar el procés o negar l’empadronament de les persones al municipi on efectivament resideixen no només és dificultar l’exercici de les seves obligacions, sinó que també dificulta fer efectius els drets humans, especialment a col·lectius en situació de vulnerabilitat. A més, la disparitat de criteris dels ajuntaments a l’hora d’empadronar comporta desigualtat territorial i suposa una penalització per als ajuntaments que treballen assumint la protecció i el respecte als drets de les persones.
La inscripció al padró, a més de ser una obligació legal és un tràmit imprescindible per a l’exercici efectiu de drets bàsics com l’educació, la salut, els serveis socials o drets connectats amb la normativa d’estrangeria (com l’obtenció de l’autorització de residència i treball). Drets inherents a la persona que s’han de garantir amb independència a l’empadronament, però que, a la pràctica, es garanteixen de manera més ràpida i efectiva quan les persones estan inscrites al padró municipal.
Empadronar els veïns i veïnes d’un municipi és construir ciutats i pobles segurs, cohesionats i saludables. On totes les veïnes i veïns puguin tenir una vida digna, participar i sentir-se part del municipi, i on els ajuntaments puguin garantir els serveis necessaris per a tota la ciutadania.
Per tot això, les entitats i organitzacions sotasignants considerem que és urgent un Pacte català per garantir l’empadronament que representi el compromís del Parlament de Catalunya amb l’accés a tots els drets bàsics per a totes les persones, sense cap mena de discriminació.
Per un pacte pel padró a Catalunya que, tot respectant el principi d’autonomia local, inclogui:
- Garantir l’accés universal al padró de totes les persones que viuen al municipi, amb independència de la situació administrativa o residencial
- Compromís amb el respecte a la legalitat vigent i els drets de la ciutadania
- Polítiques d’empadronament actiu per assegurar la difusió d’informació sobre els circuits i protocols d’empadronament en les diferents situacions residencials, així com la formació del personal tècnic
- Assegurar vies d’empadronament prioritàries, segures i accessibles per assegurar la protecció de col·lectius en especial situació de vulnerabilitat, com la infància, persones sense llar, víctimes de violència i altres.
- Transparència i informació pública per garantir el coneixement dels requisits i les vies d’accés al padró i la gestió del padró municipal
- Acordar una Comissió de seguiment del Pacte que aglutinarà els partits signants i les entitats socials per avaluar els avenços en l’aplicació dels acords, detectar possibles dificultats i proposar millores per garantir que es compleixen les obligacions establertes al Pacte. Aquesta comissió es trobarà cada 6 mesos.
aFFaC - Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya
Amnistia Internacional Catalunya
Càritas Catalunya
CONFAVC - Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya
Coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques Gironines i de l’Alt Maresme
Coordinadora Obrim Fronteres
ECAS - Entitats Catalanes d’Acció Social
FEDAIA - Federació d’Entitats d’Atenció i Educació a la infància i l’adolescència
FEPA - Federació d’Entitats amb Pisos Assistits
Fundació Ficat
Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya
Lafede - justicia global
Observatori DESCA
Pasucat - Plataforma per una atenció sanitària universal a Catalunya