17/12/2013

Rebobina! Blood Coltán

Els ordinadors o els telèfons mòbils continuen sent regals estrella per les festes de Nadal. Per això, la nostra proposta per al Rebobina! d'aquesta setmana és Blood Coltan, un impressionant reportate documental alemany del canal TG4, sobre el conflicte a l'Àfrica. Actualment aquest material s'ha convertit en l'or negre del continent africà, ja que és indispensable en la fabricació de noves tecnologies de la informació de consum habitual en els països desenvolupats. A la RD del Congo hi ha coltan en importants quantitats i la creixent demanda de coltan per part d'Occident, està propiciant matances a la regió.

Aquest documental d'investigació ens ajuda a penetrar a la fosca xarxa d'interessos que salvaguarden aquest comerç sagnant. Ens mostra els senyors de la guerra que esclavitzen la població local i els homes de negoci que, des d'Europa, continuen important coltan indiscriminadament, malgrat les advertències de les Nacions Unides.


Blood Coltan mostra com les empreses de comunicació occidentals (com Motorola, o Nokia, entre d'altres) són copartíceps, juntament a la Xina, de sostenir la situació de guerra al Congo. El documental també exposa el cost real de la nostra ncessitat d'estar sempre a la moda en tecnologia. Els telèfons mòbils, consoles de videojocs, netbooks, etc. comporten una tarifa oculta d'inimaginables conseqüències humanes: segrest, assassinat i treball en l'esclavitut. El progrés és més car del que ens imaginem.

 

Més informació >>