22/06/2012

Rebobina: ‘El plat o la vida'

Omplim panxes o alimentem persones? Fins a quin punt els aliments s'han transformat en productes per saciar l'afany d'algunes empreses i com això està destruint el treball dels agricultors de proximitat i cultiu ecològic? Com afectarà tot plegat a la qualitat de vida dels nostres fills, usuaris habituals dels menjadors escolars?  «El plat o la vida», finançat a través de Verkami, és la proposta del Rebobina! d'aquesta setmana.

‘El Plat o la vida' (català, 53 min) parla de la fal·làcia alimentària dels menjadors col·lectius, a través de la vivència de la cuinera d'un geriàtric que es va veure obligada a remenar enlloc de cuinar, a oferir productes enlloc d'aliments i que passava vergonya en veure les cares dels seus comensals. Va decidir que allò no podia ser: ella havia decidit dedicar-se a la cuina per alimentar persones, no per omplir estómacs d'usuaris.

El problema no era aquell negoci en concret, sinó en la base de tot: en els aliments i els interessos econòmics que genera i en la cultura alimentària de la nostra societat. Es va informar, va investigar i va trobar una realitat que calia canviar. Se'n va anar a la base de tot plegat: a les escoles. Educar en una bona alimentació als infants, obria la possibilitat d'un canvi progressiu i global per a generacions futures. L'escola, com a institució, és el punt de partida des del què podem construir un futur millor. Polítics, empresaris, docents, cuiners i famílies. Tots tenen els seus interessos i preocupacions, però el que cada dia s'asseu davant del plat és el nen o la nena.

Info extreta del web www.elplatolavida.org i Coordinadora d'ONGD i Altres Moviments Solidaris de Lleida.

EL PLAT O LA VIDA (V.O.) from Claraboia on Vimeo.