25/11/2012

Rebobina! ‘Paraísos fiscales, la gran evasión'

Durant la darrera campanya electoral hem sentit parlar de paradisos fiscals com Liechtenstein. Però, per a què serveix un paradís fiscal? Qui se'n beneficia? On són aquests paradisos? Només són per a que la gent rica no pagui impostos?  El documental ‘Paraísos fiscales, la gran evasión' és la proposta per al Rebobina d'aquesta setmana. 

‘Paraísos fiscales, la gran evasión' (espanyol, 53 min) ens explica que els paradisos fiscals existeixen perquè existeixen els diners, ni més ni menys, ja que serveixen per amagar diners. Per amagar diners? Sí, per amagar diners. I qui amaga diners en els Paradisos Fiscals? Doncs... els rics amaguen diners per no pagar impostos, les empreses amaguen diners per no pagar impostos, les màfies amaguen diners per no ser descobertes, el terrorisme amaga diners per no ser descobert també.

Però els Paradisos fiscals no serveixen únicament per no pagar impostos, ja que també serveixen per amagar pèrdues, com en el cas dels bancs que els utilitzen per a aquesta finalitat. La Banca no pot perdre mai, sempre ha de mostrar beneficis! Les grans empreses que cotitzen en borsa també oculten pèrdues perquè les Borses no s'enfonsin i finalment, i això ja és reblar el clau, els Estats també amaguen pèrdues o dèficits com ha passat amb Grècia recentment. Si algú creu que el cas de Grècia és un cas aïllat aquest algú és un ingenu.

Text extret del web d'Economia Solidària