Recurs del CeDRe del mes de maig de 2025
El mes de maig és temps de florir, de gaudir la primavera en la seva màxima expressió, però també per aprofitar els dies llargs per sortir al carrer i arremangar-se pels drets humans. Això és el que porten fent els i les protagonistes de la instal·lació que la Coordinadora d’ONG tindrà a Girona Temps de Flors, on hi podreu conèixer 6 activistes gironins que treballen incansablement per poder tenir una societat més justa, i perquè tothom pugui tenir les mateixes possibilitats. Els podreu trobar al mirador Lluis Maria de Puig, davant del Cul de la Lleona, del 10 al 18 de maig.
INFÀNCIA
DE QUÈ FA GUST LA LLUNA? (Michael Grejniec): Un conte sobre la companyonia i la cooperació. Si fem una torre ben alta, podem provar un bocí de lluna? Un conte il·lustrat amb un mesurador desplegable que l'acompanya.
ESTEM TOTS EN EL MATEIX EQUIP? (James Lee Curtis): aquest llibre ens fa recordar que el millor és gaudir del viatge, a mida que, pel camí, vas prenent les decisions correctes. Perquè la nostra manera de viure i d''estimar és la que ens fa aprendre a fer d''aquest món un lloc millor. Cada passa s''ha de fer en el moment adequat.
LA SENYORA MARIA (Cesc Noguera): la senyora Maria viu sola, a la plaça i parla amb els coloms del parc... Sembla una mica estranya, i fa por acostar-s'hi. Però un dia, un infant s'hi apropa i escolta les històries que explica des del banc del parc…
TANTALUM (Pep Pérez i Josep Inarejos): Un còmic que vol reflexionar sobre la nostra coresponsabilitat en la construcció de la societat que volem. La nostra decisió a l'hora de comprar és la que determina promoure uns productes o altres, i per tant, potenciar unes polítiques comercials que prioritzen els beneficis sobre els drets humans bàsics.
JOVES
HISTORIAS QUE CAPTURAN ESTRELLAS (María González Reyes y Virginia Pedrero): un llibre d'històries col·lectives amb alguns noms propis, perquè són els col·lectius els que generen els canvis i som les persones les que els formem. Reivindiquem aquestes històries com a comunes perquè els carrers estan plens d'aquestes quotidianitats.
PEOPLE POWER (Rebecca June i Ximo Abadía):aquest llibre il·lustrat ens mostra diferents protestes públiques més o menys multitudinàries que, per la gran importància i repercussió que han tingut, han acabat marcant la història.
SOC ACTIVISTA (Caroline Paul i Lauren Tamaki): una guia pràctica on trobar pistes de com canviar el món: consells i tàctiques per marcar la diferència, un munt d'activitats pas a pas i històries inspiradores de nenes i nens que han obert camí. Des d'activistes com Malala Yousafzai o Greta Thunberg fins a joves que, han aconseguit fer-se escoltar i canviar les coses.
ADULTS
ACTIVISMO EN RED Y MULTITUDES CONECTADAS. COMUNICACIÓN Y ACCIÓN EN LA ERA INTERNET (Guiomar Rovira): el llibre explora la relació entre xarxes digitals i mobilització social.
BARBARIE Y RESISTENCIAS. SOBRE MOVIMIENTOS SOCIALES CRÍTICOS Y ALTERNATIVOS (Manuel Sacristán i Francisco Fernández Buey): conté una selecció de treballs, reflexions, conjectures i hipòtesis sobre moviments socials crítics (tals com l’ecologisme o el feminisme), democràtics i transformadors.
EINES PER LA GESTIÓ COL·LECTIVA (Mireia Parera Puigdomènech. Fil a l'agulla): aquest projecte neix amb la voluntat de donar suport al teixit associatiu i organitzatiu de base de la ciutat de Barcelona, facilitant l’apoderament individual i col·lectiu i la participació des de la perspectiva de la democràcia profunda.
GUIA PER MILLORAR LA PARTICIPACIÓ INTERNA A LES ORGANITZACIONS (Fundació Pere Tarrés): aquesta guia té com a finalitat contribuir a la millora de la participació a l’entitat de la qual formem part, aportant un enfocament positiu i realista. Els diferents capítols ens aportaran eines i idees per a conèixer millor el nostre dia a dia per mitjà de la diagnosi sobre el funcionament democràtic del nostre projecte.
SUPORT MUTU: CONSTRUIR SOLIDARITAT EN TEMPS DE CRISI (Dean Spade): aquest llibre, a més d’exposar una teoria dels fonaments del suport mutu, també proporciona eines concretes per organitzar-se, així com mètodes per treballar en grup i afavorir el procés de presa de decisions col·lectiva, per abordar el confl icte i gestionar l’esgotament.
SOLIDARITY: joc de taula que promou la solidaritat, l'ajuda humanitària i el progrés humà: institucions, ONGD, personatges, fets històrics i actuals com el voluntariat per causes socials, el respecte i la tolerància envers les altres cultures, la igualtat de sexes o la integració social. S'hi pot jugar individualment o per equips.
CARTA X CARTA. SOCIETAT INCLUSIVA: et proposa el repte de memoritzar on és cada carta per relacionar 12 parelles formades per conceptes relacionats amb una societat inclusiva: l'educació, els rols de gènere, el consum responsable o la tolerància, entre d'altre.