01/04/2012

Recurs del mes d'abril 2012

Tornem al mes dels llibres i les roses i us proposem lectures primaverals, per celebrar la diada de Sant Jordi.A continuació una selecció de novel·les, contes i còmics que podeu trobar al CeDRe en préstec gratuït.        

Novel·la:

CARRERÓ SENSE SORTIDA. Víctor Omgbá. La Galera.  Crònica novel·lada, en bona mesura autobiogràfica, de la vida d'un immigrant africa. Una narració realista i emotiva que ens fa prendre contacte amb un món tan proper com desconegut.

MAÑANA SERÁ OTRO DÍA. Faïza Guène. Narrativa Salamandra. L'eix central de la novel·la és la vida de DOria, una noia inquieta que amb 15 anys viu am bla serva mare un deteriorat complex de viendes socials. Atrapada entre dos culture i en plena cirsis adolescent d'identitat, Doria ha d'afrontar l'abandonament del pare que obsessionat per tenir un hereu, ha marxat al marroc a casar-se per segona vegada. Doria contempla el món que l'envolta sense motius que la convidin a ser optimista: la resignada passivitat de la seva mare, la psicòloga dels serveis socials, els amics del barri, divertits i genials però totalment desconnectats de la realitat...

REBELDÍA. Inongo Vi Makomé. Biblària Ed. Una novel·la amb elements de tragèdia grega, en un escenari d'Àfrica negra en desensa de la negritud, una contintne que agonitza i plora davant la impotencia de desempallegar-se de les cadenes dels nous amos de les seves terres.

LAS CENIZAS DE ÁNGELA. Franck McCourt. Plaza Janés. Les penúries i fatalitats d'una família irlandesa als anys trenta. Un pare alcoholic i inepte, una mare abnegada i piadosa, set fills petits, una casa ruinosa... Tot explicat des de la veu d'un nen perpicaç i observador, que transforma la misèria i el dolor en una cosa divertida i ingènua.

Contes i relats curts:

LOS DESCENDIENTES DEL SOL Y OTRAS LEYENDAS DE AMÉRICA. Amb ilustracions de Maria Angeles Tomás. Labor Bolsillo Juvenil. Un viatge fantàstic per terres d'amèrica: des del terrible 'cinturón del hielo' del nord fins als extranys paisatges del sud. Els seus personatges tenen l'encant dels qui identifiquen el sseus sentiments amb la natura, com va sorgir la nit? Com va crear Glooskap els ocells? La resposta la trobes en aquest llibre de butxaca fàcil de llegir.

CUENTOS PARA UNA SOLEDAD DESVELADA. TEXTOS DEL SUBCOMANDANTE INSURGENTE MARCOS.EkoSol Territorio Revelde.Cartes de reinvindicació, contes, narracions, històries, reflexions filosofiques i politiques, poemes que recorren bona part de la realitat chiapaneca.

EL LLIBRE DELS CONTES DEL MÓN. HISTÒRIES I LLEGENDES MÀGIQUES QUE ES CONTEN CADA NIT ALS CINC CONTINENTS. Recopilació feta per Gullermo López. Integral. Una inspiradora recopilació de relats que ens descobreixen els dubtes i les preocupacions universals que han commogut la humanitat des del principi dels temps. Contes i llegendes que intenten donar una resposta als interrogants sobre l'origen de la vida i de l'ésser humà, de la naturalesa i de les seves criatures i que alhora ens permetenexplorar la veritable essència de l'amor, la soledat, l'amistat i tots els sentiments que formen part de la vida de les persones.

LA AVENTURA HUMANA. CUENTOS POPULARES. DERECHOS HUMANOS. Edició a càrrec de Miquel Osset Hernández. Icaria editorial. Els contes populars pertanyen a la literatura oral, avui, quasi desapareguda a l'Occident desenvolupat però que encara segueix molt viva a la resta del planeta des d'on es transmeten de generació en generació, despertant la capacitat d'atenció i creativitat d'infants i adults. Recolupació de 30 contes populars que corresponen a cadascún dels articles de la Declaració unviersal dels Drets Humans de 1948.

ESTE MUNDO. DIEZ RELATOS Y UN POEMA. De Plaza Janés. Producte de la col·laboració d'onze escriptors i escriptores reconeguts, compromesos amb la causa de la llibertat i la dignitat de les persones i amb la conservació i protecció del medi ambient. Les mateixes que defenxen les organitzacions que han promogut el llibre: Amnistia Internacional, Greenpeace i Metges del Món.

Còmics:

MANDELA. Alain Blondel, Nicolas Viot i Patricia Chaubet. L'escena passa el maig de 1990 a Johanesburg. Durant l'entrevista el periodista  d'una TV europea torna a formular la pregunta: De veitat no sent cap  rencor pels que el van empresonar durant més de vint-i-set anys? Nelson Mandela aparta lentament el passat amb la mà: "El meu unic objectiu és construïr un país reconciliat, a la resta no mereix la pena dedicar-hi atenció". Un recorregut per la vida del personatge, del nen al president. Una vida de lluita conta la injustícia. 

NORTE- SUR. VVAA. Ikusager ediciones. Set històries il·lustrades sobre "el Sud", històries d'expoli, d'esclavitud, de colonialisme... Cadascuna feta per un il·lustrador i guionista diferent amb la proposta d'una peça musical per acompanyar la lectura. 

CAMBIO DE RUMBO i PUESTA EN MARCHA. Publicats per Europe Direct de la CE. Dos còmics amb quatre històries diferents cadascun, a on s'explica la vida de vuit persones que han aconseguit canviar de rub i posar en marxa els seus propis projectes gràcies  als ajuts de la Comunitat Europea.  Ideat per donar a conèixer els ajuts que es concedeixen a la joventut des de la CE.

TOT MAFALDA. Quino. Editorial Lumen. Recopilatori de les reflexions de la "petita Mafalda" més de cinc-centes pàgines plenes de sàtira, escrites fa decenis, però rabiosament actuals. 

PERSÈPOLIS. Marjiane Satrapi. Norma Editorial. La vida i la història d'Iran _des de 1980 fins a 1993_ a través dels ulls d'una nena. Històries amb una gran càrrega emotiva, crítica i irònica que no deixen indiferent a ningú.

BRODATS.Marjane Satrapi. Norma Editorial. Les confidències d'un grup de dones sobre l'amor, els homes i el sexe on es posen en comú experiències sobre el matrimoni i la condició de dona a l'Iran. "Mentre els homes fan la migdiada, les dones airejen el cor".

TRABAJADORES DE DIEZ AÑOS. Tino-José-Shabbir. Intermón i Educación Sin Fronteras. Tres històries d'infants treballadors d'Indonèsia, Filipines i l'Índia. Tres històries que són les decenes de milions de nens i nenes asiàtics obligats a treballar. En alguns països mes ´d'un  de cada dos nenes no pot anar a l'escola perquè està treballant. Aixecat per governs, patrons i les mateixes famílies, un mur de silenci tendeix a envolicar el futur d'aquests nenes. Trancar el mur, aquest és el repte principal de les organitzacions que treballen en contra de l'explotació infantil.