21/11/2011

Recurs del mes de desembre 2011

 Arriba el darrer mes de l'any i per a molt/es de nosaltres també les darreres vacances anuals. Per aquest motiu, us presentem un seguit de jocs de sobretaula per gaudir-los en família. Com sempre, els trobeu al CeDRe en préstec gratuït amb una fiança de trenta euros que se us retorna en el moment de fer la devolució del préstec.       Us oferim doncs, una estona per no pensar en res més que en jugar. En compartir un moment de rialles, d'emocions i de fantasia amb els i les més menudes de casa. Jocs senzills per a totes les edats, amb un denominador comú: cooperar per a guanyar.

EL JOC:

És una necessitat vital de la infància, com ho és el respirar o el menjar. Jugant l'infant aprèn de manera natural els valors, les normes i les formes de vida de les persones adultes. Aprèn a controlar els seus sentiments... A explorar i descobrir el món. Avui, sembla ser que el joc és un bé escàs. Atapeïts com estem d'horaris laborals i extraescolars, sovint, resta poc temps per al joc compartit.

Millora l'autoestima. Poder organitzar-se de forma autònoma, superar reptes, guanyar una partida... i tot això sense l'ajuda de la persona adulta puja la moral i ensenya a resoldre situacions inesperades.

Transmet valors. Insistir una vegada i una altra, fins a dominar un moviment, implica perserverància. Jugar amb altres exigeix compartir, ja siguin idees o propietats. I obliga a negociar, a pactar i a vegades a supeditar els propis interessos. També facilita el posicionament moral.

Dóna agilitat. Els jocs infantils contribueixen a desenvolupar activitats psicomotrius de tot tipus i molts d'ells treballen també l'agilitat mental.

Socialitza. Jugar suposa acceptar les normes, a prendre decisions en funció de certs lideratges o de la majoria. S'aprèn a interactuar amb els altres: a escoltar, a discutir, a barallar-se, a reconciliar-se...

Fomenta l'autocontrol. Jugar amb altres nois i noies obliga a acceptar els límits que els altres imposen i a canalitzar la frustració.

Fixa els autoaprenentatges. Jugar permet als nens i nenes a assimilar i posar en pràtica els coneixements adquirits, experimentar per sí mateixos el que a l'escola o a casa els expliquem i a descobrir coses noves.

Desestressa. Jugar és una font de plaer i satisfacció, afavoreix la descàrrega de tencions i dóna l'oportunitat d'expressar sentimetns i emocions. Jugant ens podem equivocar sense por al càstig, sense pressió per un possible error.

És creatiu. El joc permet l'error, admet l'irreal, les incongruències... Admet inventar personatges, construccions o llocs inexistents. Potencia la imaginació, la creativitat i la innovació.

Afavoreix la comunicació. Mentre els nens i nenes organitzen el joc i reparteixen els papers, s'organitzen per posar-lo en marxa, etc. , aprenen a expresar-se i treballen el llenguatge.

Ensenya. El joc és un assaig per la vida adulta. I no només el joc simbólic, és a dir, quan es juga a canviar de roba les nines, a comprar i vendre, a metges o a bombers. També quan es pacten els límits per cuit-i-amagar, es discuteix perquè algú ha fet trampa amb les cartes o es reparteixen les feines per fer un castell de sorra; s'estan assajant recursos que seràn fundamentals al crèixer.

Adaptació de l'article "Más juego, menos actividades extraescolares" de Mayte Rius, a la revista ES.

A partir de tres o quatre anys:

EL MEU PRIMER JOC COOPERATIU: Un joc ideal per introduïr els jocs de sobretaula, senzill i divertit, amb colors vius i una història d'animalets. Hem de muntar una preciosa tenda de campanya per la protagonista del joc!

MÀ AMB MÀ: un puzzle-dominó diferent, amb múltiples maneres de jugar-hi ja que conté dos daus que donaran emoció al joc. De fusta i amb dibuixos molt visuals, a partir dels tres anys, ideal per a jugar.

VARIALAND: un puzzle que mai s'acaba... i mai comença. Mil i una possibilitats de construïr plegats, casetes, paisatges móns fantàstics amb les peces quadrades que encaixen sempre pels quatre cantons. 

DOCTOR ERIÇÓ: un joc de sobretaula i destresa. Entre totes les persones hem d'ajudar al metge a alimentar el ratolinet i el pit-roig que estan malalts. Inclou variants més senzilles per nenes i nens de tres anys.

A partir de sis anys:

EL BALL DE LES MARIETES: El primer joc cooperatiu de la mainada, cal que ens vestim ben guapes per anar al ball, però no és tot tant senzill com sembla, i les formigues amenacen a menjar-se el banquet!

PICCOBELLO: També apte per a maninada més petita, un joc ràpid i d'atzar en què hem de lluitar contra la pluja i el mal temps. Objectiu: assecar la bugada.

EL FRUTAL: Un arbre carregat de fruits i un corb que amenaça menjar-se'ls tots. Aconseguirem collir-ne la fruita abans no arribi el corb i s'ho mengi tot?

A partir de vuit anys i més:

SALVEU EL TRESOR DELS CONTES: Molt imaginatiu i divertit, a través dels contes de tota la vida, reconstruïm un llibre fantàstic. Però cal cooperar i no badar perquè estem sota l'amenaça d'un rei que no vol contes al seu regne!

IL MONDO MAGNETICO: Descoberta de la terra i els seus tresors, animals, personatges, paisatges... Tota una gamma d'imatges per col·locar en un planisferi gegant imantat.

MAXI BAMBOLEO: Joc de format gegant, per jugar a terra tot creant equilibris impossibles perquè no ens caigui tot!