26/05/2017

Recurs del mes de juny 2017

El mes de juny inclou un munt de dies internacionals i mundials que estan directament relacionats amb el mediambient, és per aquest motiu que des del CeDRe us proposem per aquest mes un seguit de lectures i estudis sobre el tema. 

Esperem que us siguin útils!

INFANTILS:

El jardí curiós. Peter Brown. (Takatuka). Aquest meravellós llibre il·lustrat parla de la recerca d'en Liam, d'un món més verd. La història comença en una ciutat sense jardins, a on els habitants passen la majoria del temps dins de casa. Però un dia en Liam descobreix prop de les vies unes plantes silvestres mig resseques i s'esperona a fer-les brotar....

L'arbre vell. Ruth Brown. (Joventut). A l’Arbre Vell una família de conills, un teixó, uns esquirols, un picot, un mussol, uns periquitos, unes garses, un corb conviuen amb els mateixes desavinences que qualsevol comunitat de veïns. Però un dia apareix una gran X pintada en el Vell Arbre. Què significa aquesta gran X? La Coloma Missatgera no n’està segura, però el Capità Corb sí que ho sap. Talaran l'arbre! 

La natura i la contaminació. Brigitte Labbé i Michel Puech. (Cruïlla). Un conte senzill i il·lustrar amb reflexions sobre la natura, la preservació d'aquesta i la necessitat de no contaminar. Un tema major a l'abast dels infants.

Les deixalles i el reciclatge al teu abast. Gérard Bertolini, Clarie Delalande i Nicolas Hubesch. (Empúries). Un còmic il·lustrat amb xifres, dades i consells per al reciclatge. Sabies que un xiclet tarda cinc anys en degradar-se? I que una llauna d'alumini tarda entre dos-cents i cinc-cents anys?

 

ADULTS:

Això ho canvia tot. Naomi Klein. (Biblioteca Universal Empúries). Oblida tot el que creies saber sobre l'escalfament global. La veritat, la pura veritat, és que el problema no rau en les emissions de diòxid de carboni, sinó en el nostre sistema. Però l'altra veritat és que podem combatre aquesta crisi existencial i transformar el nostre sistema esgotat en una cosa diferent i radicalment millor. En el seu llibre punyent i provocador, potser el més provocador de tots, Naomi Klein s'enfronta a un dels problemes més greus que amenacen la humanitat: la guerra que el nostre model econòmic fa contra la vida a la terra.

Biopiratería. El saqueo de la naturaleza y del conocimiento. de Vandana Shiva (Icaria). Aquest llibre desenvolupa el perquè només «es reconeixen drets de propietat intel·lectual únicament quan el coneixement i la innovació produeixen guanys, no quan responen al ben comú. La creativitat només es posa al servei de l'obtenció de beneficis i l'acumulació de capital; el be social ja no es reconeix», en paraules de Vandana Shiva.

Ciudades sostenibles. Del sueño a la acción. The WorldWatch Institute (Icaria). Aquest llibre no pretén formular una única via per aconseguir ciutats sostenibles. Ofereix, en canvi, idees per avançar cap a la sostenibilitat urbana, cap a ciutats que s'assemblin a grans trets a la nostra ciutat imaginària, amb un subministrament energètic basat gairebé totalment en renovables, una eliminació pràcticament total dels residus a mesura que arrela una economia circular, una atenció notable als aspectes humans de les urbs sostenibles —salut, educació, ocupació i equitat— i una reorientació de la finalitat de la vida moderna allunyada del consumisme. Els detalls seran molt diferents a les diferents ciutats del món, però la major part de les recomanacions d'aquest volum segueixen aquestes línies generals.

Compartir un món de diferències. La diversitat lingüística, cultural i biolòbica de la Terra. vvaa (Unesco)  Un llibre que mostra la situació al món de les diferents llengües i de la riquesa de la biodiversitat i cultura. Tot sota una mateixa finalitat, entendre el nostre món global, compartir un món de diferències. 

Com salvar-nos amb el planeta. Joan Surroca i Sens (Llatinoamericana). Aquest quadern no és un manual d'instruccions per aconseguir el "com" salvar-nos amb el planeta de manera mecànica. Només trobarem el "com" si som capaços d'actuar, prèvia orientació d'on ens trobem i després d'analitzar les alternatives més fiables. Per tant, aspira a ser un material pràctic per aplanar la reflexió, el debat i l'assaig, tant en les esferes privades com en les públiques, tan a nivell individual com en treball de grup. Va dirigit preferentment a aquelles persones que sovint obliden que són les rotagonsites de la història. 

El planeta de los estúpidos. Propuestas para salir del estercolero. Juan López de uralde (Temas de hoy). Una apassionada crida a l'acció en defensa del medi ambient de l'exdirector de Greenpeace a Espanya, Juan López de uralde, que, juntament amb altres tres activistes, va ser detingut el desembre de 2009 durant vint dies en una presó de Dinamarca i posat en règim d'aïllament per colar-se al banquet que la reina danesa va oferir als caps d'Estat mundials, durant la fracassada Cimera del Clima de Copenhaguen, i desplegar una pancarta amb el lema: «els polítics parlen, els líders actuen". Pretenien protestar de manera pacífica contra la passivitat dels governs davant l'amenaça del canvi climàtic. 

Huella ecológica y desarrollo sostenible. Juan Luis Doménech (AENOR Ediciones). Presenta una metodologia per mesurar l'impacte de les empreses sobre el medi ambient (petjada ecològica), la seva responsabilitat en l'ocupació global (petjada social), així com la seva contribució del capital humà (petjada cultural). De forma pràctica i il·lustrativa i basant-se en un cas real, l'autor explica com el càlcul de la petjada ecològica ajudarà a les empreses a incrementar la seva ecoeficiència, fixar objectius clars de sostenibilitat, adoptar mesures correctores i, per tant, participar en la lluita contra el canvi climàtic.

Un vivir distinto. Cóm el medio ambiente cambiará nuestra vida. manuel Ludevid (Matices6).  Aquest llibre explica els problemes ambientals que poden canviar la nostra vida partint de la convicció que es solucionaran, al final, mitjançant el canvi dels hàbits de consum dels ciutadans. En altres paraules: es resoldran satisfent d'una manera diferent les nostres necessitats bàsiques.