04/11/2009

Recurs del mes de novembre 2009

El proper dia 20 de novembre, es celebra el Dia internacional dels Drets dels Infants. Per aquest motiu, des del CeDRe volem oferir-vos un llistat de DVD i guies pedagògiques per que des de l'aula o el grup de treball que dinamitzeu, pogueu treballar-los. 

Dret a l'educació

Buda Explotó per vergüenza. Hana Makhmalbaf.Baktay és una nena de sis anys que viu sota l'estatua de Buda destruida pels Talibans. El seu màxim desig és poder estudiar. la violència està per tot arreu i el camí fins a l'escola serà molt dur.

Ni uno Menos. De Yimou Zhang.Una jove professora d'escola persegueix un dels seus alumnes per tal que aquest no abandoni l'escola.

 

Dret a una família

Història d'una gavina. D'Enzo d'Alò. Kenga, una gavina enverenada per una taca de petroli, just abnas de morir, confia el seu ou al gat Zorbas a canvi de tres promeses: no menjar-se l'ou, cuidar d'ell fins que s'obri i ensenyar a volar al pollet.

Agua. De Deepa Mehta. Segons les creences hindus, quan una dona es casa, es vonverteix en la meitat de l'home. Per tant, si ell mor, es considera que la emitat de l'esposa ha mort. Els llibres sagrats diuen que la viuda té tres opcions: casar-se amb el germà més jove del marti, morir cremada amb el marit o dur una vida de total abnegació. Agua és la història d'una nena de 8 anyus a qui se li mor el marit.

Dret a l'atenció de salut preferent 

La ciudad de la alegria. De Lapierre Dominique. Un metge que fa el possible per tal que l'atenció a la salut arribi als més pobres.

Invisibles. Diversos autors. Inclou dos documentals: un sobre la malaltia del "changa" a Bolívia i  un altre sobre la del "son" a la República Centreafricana.

Dret a no ser obligats a treballar

La espalda del Mundo. Javier Corcuera. Inclou un documental sobre l'explotació infantil al Perú.

Baran. de Majid Majidi. Història d'una noia que es fa passar per noi per poder treballar a la construcció i mantenir la seva família.

China Blue. De micha X. Peled. Documental filmat clandestinament a Xina sota les condicions més difícils. Ens porta a l'interior d'una fàbrica de texans a on dos adolescents intenten sobreviure enmig d'un dels més durs entorns laborals.

Dret a ser escoltat

Billy Eliot. D'Stephen Daldry.La vida d'un fill d'un miner que vol ser ballari.

Cobardes. José Corbacho Y Juan Cruz. Pel.lícula basada en els casos d'assetjament escolar als centres escolars de l'estat.

 

Dret a tenir un nom

Osama. De Pete Travis. Una nena de 12 anys es veu obligada  per sa mara a ocultar la seva identitat i fer-se passar per un home.

Vete y Vive. Radu Mihaileanu. Un nen refugiat africà arriba amb sa mare als campaments del Sudàn. Des de EUA i Israel s'ha posat en marxa un projecte per evacuar els jueus etíops a Israel. La mare, canviarà la identitat i els noms del seu fill, per salvar-lo i aconseguir la seva evacuació.

 

Dret a una alimentació cada dia

El hombre que tenía demasiado. Mans Unides. Una nena camperola del Brasil, viu l'injust repartiment de les terres i les conseqüències que aquesta té sobre els camperols.

Niños de agua. Enginyers sense Fronteres. Dos nens de dues comunitats veïnes: un té aigu potabble a casa, l'altre , per falta de canalitzacions, ha d'anar a buscar-ne cada dia.

Dret d'associació,dret a integrar-se i a formar part activa de la societat en la qual viuen

Chavorrillos d'avui en dia. Joves.Com. Breu recorregut per la vida d'alguns joves gitanos del barri de Font de la Pólvora a Girona.

La petita Carlota. ACNUR. Dibuixos animats sobre la Carlota, una nena que es veu obligada a fugir del seu poble buscant refugi. Pel camí pateix la discriminació i la burla d'aquells que no són o no es comporten com ella.

Dret a no ser discriminat

A ciegas. De Lucy Walker. Pel.lícula-documental. Sis adolescents es proposen escalar el Lhakpa Ri. Aquest perillós viatge es converteix en un desafiament impossible, ja que tots sis joves són cecs.

Infancia interrumpida. Fundación Del Valle. Documental sobre la situació dels nens i nenes en els països empobrits.

Dret a no ser maltractat

Diamantes de sangre. D'Edward Zwick. Trafic il.legal de diamants a SIerra Leona i la siutació inhumana dels nens i nenes soldats.

El gigante con piés de barro. Mans Unides. Dibuixos animats que mostra la vida de la família "Pinatubo" a la deixalleria de Payatas, a Filipines. A partir d'aquesta realitat es presentan diferents siguacions d'esclavitud: treball infantil, explotació...