31/03/2009

Recurs mes d' Abril 2009

Des del Centre de Recursos de la Coordinadora, volem dedicar el mes d'abril a les nenes i als nens soldats. Per aquest motiu, us proposem un seguit de publicacions i documents que tenim a la vostra disposició.  

Nacions Unides estima que entre 250.000 i 300.000 menors han estat reclutats per combatre en conflictes a tot el món, en una clara violació a la llei internacional. Els menors són reclutats a l'Afganistan, Burundi, el Txad, la República Centreafricana, Colòmbia, República Democràtica del Congo, Birmània, Nepal, Filipines, Somàlia, Sudan, Sri Lanka i Uganda, segons el darrer informe de les Nacions Unides.

Un nen o una nena soldat, és qualsevol persona menor de 18 anys que forma part de qualsevol tipus de força o moviment armat, ja sigui regular o irregular, i en qualsevol condició: com a cuiners, porters, missatgers...

Reclutar nenes i nens soldat és una pràctica habitual en molts dels conflictes que hi ha al món. Aquests infants serveixen per a tot en temps de guerra: combaten, cuinen, porten aigua, actuen de missatgers, espies...

Aquestes criatures han estat segrestades al carrer, tretes de les aules de l'escola o dels camps de refugiats... Molts altres són forçats a sortir de casa seva a punta de pistola, mentre juguen prop de casa o caminen per la carretera. També n'hi ha que s'han unit de "forma voluntària" degut a la seva situació de famílies desestructurades, o per les condicions de pobresa en què es troben.

Els reclutadors solen enviar la mainada a camps d'entrenament perquè rebin adoctrinament militar. Reben un tracte violent i en alguns camps han mort degut a les deplorables condicions de vida. Després de diverses setmanes d'entrenament, són utilitzats en primera línea de foc com a carn de canó.

(traduït de: Coalición Española para acabar con la utilización de las niños y niñas soldados)

LLIBRES, GUIES I AUDIOVISUALS:

Razones y sinrazones sobre las niñas soldados. GildaM. García Sotelo. 2006. Sepha.

Niños Soldado. Cuando los niños van a la guerra. Jimmie Briggs. 2005. Ed.Océano.

El genocidio del que no se habla. Guerra en la Rep.Democràtica del Congo. José García Botía y otros. 2004. Umoya. (inclou cd amb música "tambores para la terca esperanza")

Niños/as soldados. Una guía para educadores y educadoras.Guia didàctica per a treballar a l'aula. 2006. Coalición Española para acabar con la utilización de los niños y niñas soldados.

Diamante de sangre. Edward Zwick. DVD. warner Bross 2006.