02/05/2022

Redefinint la paraula economia

Aquest dimecres, 27 d’abril, al Núria Social d’Olot, es van reprendre les activitats del cicle “Les causes de l’Arcadi Oliveres” amb una xerrada sobre com posar l’economia al servei de la vida.

La taula rodona es va fer després del visionat del documental “Mai no és tan fosc” que ens mostra l’Arcadi economista, el pacifista i l’incombustible activista que va compartir els seus coneixements i causes, per pobles i ciutats d’arreu de la geografia catalana i de més enllà. El col·loqui va comptar amb les intervencions de representants de la Xarxa d'Economia Solidària (XES) de la Garrotxa, de l’Economia del Bé Comú-Girona, de Càritas-Garrotxa i de DinàmiG Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa.

Si entrem a cercar la definició d’economia al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, la primera accepció que ens trobem diu: “Administració ordenada dels béns d’una comunitat, d’un estat, d’un establiment.” Per a Carles Serra, de la Coordinadora d’ONG Solidàries, que moderava la taula, és important remarcar que tot i que la definició ens parla de béns, acabem associant el terme al concepte diners. Les opcions, però, que es van posar sobre la taula del Núria Social, ben al contrari, volen estar al servei de les persones, més que no en l’obtenció de beneficis a qualsevol preu.

Des de la XES Garrotxa -una agrupació que actualment formen 55 entitats, empreses i cooperatives de la comarca i que dona feina a 650 persones-, Lluís Riera va remarcar que posar les persones i la vida al capdavant, implica forçosament “una confrontació de models econòmics". Malauradament, segons Riera, "les administracions no aposten per models alternatius al capitalisme sinó tot el contrari". En aquest sentit, totes les iniciatives que formen part de la seva xarxa han avaluat els seus impactes de democràcia interna, impacte social i impacte ambiental, generant així, una economia “arrelada i responsable.”

Des de l’EBC Girona -una associació que forma part d’aquest moviment internacional que pretén reorientar el model socioeconòmic actual cap al servei del bé comú-, Josep Maria Carbó va remarcar la importància del fet que "l'economia no ha de quantificar només els valors financers" i que ha de basar-se en valors com la dignitat humana, la democràcia, la solidaritat i l’ecologia.

Des de Càritas Garrotxa-una entitat que també desenvolupa empreses d’inserció-, Anna Güell va recordar que des de la seva entitat treballen amb persones sense recursos, sense economia i que caldria “distribuir els recursos de forma equitativa" per acabar amb les desigualtats. Güell va defensar una economia solidària als serveis dels drets humans, que tingui cura del planeta: “canviant el focus, canviem els resultats”. En aquest sentit, Pili Riol de DinàmiG -un consorci creat per l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa ara fa 6 anys i que té com a objectiu la potenciació de l’activitat econòmica i la generació d’oportunitats per a les persones i empreses de la comarca- va insiistir en què “El recurs més important són les persones”.