13/10/2021

Relleu a la presidència del Consell català de Cooperació

Després de quatre anys al capdavant del Consell de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, el director de Fundació SER.GI i membre del Secretariat de la Coordinadora d'ONG Solidàries, Lluís Puigdemont, passa el relleu a la lleidatana, Carme Campoy. 

Puigdemont va ser el representant de la Coordinadora d'ONG Solidàries escollit el 2017 i un cop esgotat el període de quatre anys, l'escollida ha estat la representant de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Carme Campoy. 

Per a Puigdemont no ha estat fàcil ja que ha en aquests quatre anys hi ha hagut 3 presidents de la Generalitat, cinc consellers d'Exteriors i 2 directors generals a l'Agència Catalana de Cooperació. A més, ha coincidit en el temps amb l'actual pandèmia i amb l'aplicació del 155. Malgrat aquestes dificultats, diu Puigdemont, "s'ha pogut aprovar un Pla Director de Cooperació amb visió estratègica amb els ODSl, i els Models catalans de Cooperació i d'Educació pel Desenvolupament. Una fita important que es va aconseguir és la d'assolir la dedicació del el 0'7% a cooperació, per part de la Generalitat, dels fons compromesos." Com a feina que queda per fer, assenyala, cal "assegurar que anem avançant cap el 0'7% real i efectiu, en el pressupost de cada any; el reconeixement de la cooperació de tot el territori català, a través de les convocatòries de subvenció; l'assumpció dels dos models com a propis, per totes les administracions catalanes; el compliment de l'acord del Parlament de posar en funcionament d'un observatori de respecte, de les empreses catalanes que operen a països en vies de desenvolupament, dels Drets Humans."

Amb l'elecció de Campoy, serà la primera vegada que la presidència del CCD l’ocupa una persona vinculada al sector de la cooperació, pau i drets humans de les terres de Lleida. En aquest sentit, Carme Campoy assumeix la presidència del CCD amb la voluntat d’aportar una mirada descentralitzada i contribuir al desplegament de les polítiques de cooperació arreu de tot el territori català de forma equitativa i garantint-ne l’accessibilitat dels diferents actors. 

Des de l’any 2012, Carme Campoy és membre de l’ONG Alpicat Solidari i ha estat vinculada a projectes de cooperació a Baja Kunda (Gambia) i als campaments de refugiats sahrauís de Tindouf. Des del 2020 també forma part de la Junta Directiva de la mateixa federació d’entitats solidàries lleidatanes, on va assumir la seva representació al CCD.

Carme Campoy, fisioterapeuta, antropòloga i docent a la Universitat de Lleida, ha fet recerca en l’àmbit de les cultures dels països en vies de desenvolupament i ha coordinat i avaluat projectes de cooperació internacional per la Universitat de Lleida, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya o l’ONG Alpicat Solidari, de la qual n’és membre.

La nova presidenta del CCD vol contribuir a la construcció d’un nou relat entorn de la cooperació, generador de societat crítica, avançant en l’adopció de l’enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH). Entre els seus objectius també s’inclou potenciar l´articulació entre cooperació i coneixement i la incorporació d’una perspectiva feminista a la cooperació per al desenvolupament i a l’educació per a la transformació social. 

Consell de Cooperació al Desenvolupament

El CCD és l’òrgan consultiu i de participació de la comunitat catalana per al desenvolupament de l’activitat de l’Administració de la Generalitat en aquest àmbit i està format per representants de l’Administració de la Generalitat i de les organitzacions no governamentals per al desenvolupament i altres institucions, entitats i personalitats rellevants reconegudes com a membres destacats de la comunitat catalana per al desenvolupament.