Notícies

03/05/2010

Seminari internacional sobre Cultura i Desenvolupament, a Girona

Girona acollirà aquesta setmana el seminari internacional "Cultura i Desenvolupament". Hi assistiran 300 participants d'arreu del món, com ministres de Cultura, representants de la UE, delegats d'organismes internacionals i agents de la cooperació cultural, entre d'altres. La presidència espanyola de la UE, la Comissió Europea i la UNESCO volen que la Cultura quedi inclosa en la revisió dels Objectius del Mil·leni, per l'impacte que poden tenir els productes culturals en l'economia dels països en desenvolupament. El seminari tindrà lloc els dies 4 i 5 de maig al Parc Tecnològic i Científic de la UdG, i està organitzat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID).

La presidència espanyola de la UE, la Comissió Europea i la UNESCO volen que la Cultura es tingui present a l'hora de dissenyar les polítiques de cooperació i que s'inclogui en els Objectius de Desenvolupament del Mil·leni (ODM), per l'impacte que pot tenir en l'economia dels països en desenvolupament. L'any 2006, a Mali, per exemple, els sectors d'activitat cultural van representar un 2,38% del PIB (Producte Interior Brut), mentre que el sector de la banca i les assegurances va representar l'1,7%. L'any 2004, la cultura donava feina a 115.000 persones a Mali, el que suposa el 5,8% de la població activa.

Entre els assistents a les jornades, hi haurà els ministres de Cultura de Colòmbia, Paula Marcela; Paraguai, Ticio Escobar, i Marroc, Bensalem Himmich. S'espera també al secretari general dels països d' Àfrica, Carib i Pacífic, Mohamed Ibn Chambas, i al director general adjunt de la Unesco, Hans D'Orville. Per part dels organitzadors, assistiran la directora de l'AECID, Elena Madrazo, i el director general de Desenvolupament de la Comissió Europea, Stefano Manservisi. 

La dimensió cultural en les polítiques de desenvolupament té el seu origen als anys 70, quan comencen a qüestionar-se les concepcions del desenvolupament centrades únicament en el creixement i en indicadors econòmics. És en aquell moment que comença a destacar-se la importància dels aspectes socioculturals, després que els països receptors dels ajuts remarquessin la necessitat de defensar les seves identitats culturals i les seves pròpies visions del desenvolupmanet.