14/06/2022

Siguem Refugi

Amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el Fons Català ha posat en marxa la campanya de sensibilització: "Siguem refugi. Per un món sense camps”.

La campanya compta amb la participació de 22 municipis catalans i té com a objectiu denunciar la vulneració de drets humans de les persones refugiades als camps, a les rutes de fugida i a les fronteres, apropar a la ciutadania la realitat del procés migratori i de la vida als camps, i donar a conèixer la implicació del municipalisme català en projectes de cooperació en matèria de refugi. 

Es tracta d’una campanya de llarga durada que busca generar un debat sobre la realitat migratòria a través de la presentació i difusió de diversos materials i iniciatives al llarg de l’any, per tal d’anar més enllà de les accions del 20 de juny.  La campanya compta amb quatre grans eixos: una exposició informativa sobre deu camps de persones refugiades del món amb testimonis sonors, una campanya comunicativa online i offline, una acció de sensibilització a l’espai públic el 20 de juny i un manual de treball per a escoles i instituts. 

A www.siguemrefugi.org es pot cosultar tota la informació referent a la campanya, així com veure els continguts de les exposicions i consultar un banc de recursos addicional per ampliar informació. Al llarg d'aquest mes de juny els municipis participants organitzen diversos actes sobre migració i refugi, que es poden consultar a l’agenda de la web de la campanya. 

Durant els darrers anys (2020-2021), un total de 47 ajuntaments han aportat més de mig milió d’euros a projectes d’ajuda humanitària en matèria de refugi, que han permès impulsar 17 projectes d’acompanyament i respostes d’emergència a vuit països diferents, entre ells a l’illa de Lesbos, a Grècia, a la frontera Occidental euroafricana (Ceuta, Melilla i illes Canàries), als campaments informals de Sèrbia i Bòsnia, o als campaments de persones refugiades del Líban i el Kurdistan.

Pel que fa a la solidaritat amb Ucraïna, s'han rebut prop de 400.000 euros -d'ajuntaments, empreses i particulars-,  des que l'1 de març el Fons Català obrís una campanya d'emergència per donar suport a les víctimes de la guerra. Fins al moment s'ha fet dues missions a Polònia per identificar les necessitats de la població refugiada i les organitzacions locals i internacionals que treballen sobre terreny. Així fins ara ja s’han tancat una desena de projectes tant a Polònia com a Ucraïna que proporcionen suport psicològic, allotjament, atenció sociohumanitària i materials diversos amb entitats internacionals com Pallassos Sense Fronteres o Creu Roja, i entitats locals a Polònia com Feminoteka, Salam Lab o Mudita.