Diverses universitats, entre les quals hi ha la Universitat de Girona, han posat en marxa la campanya Som Refugi. Es tracta d'un projecte de sensibilització que anima les universitàries i universitaris a implicar-s'hi i fer créixer la iniciativa.
I de motius n'hi ha molts: una de cada 95 persones al món s’ha vist obligada a fugir de casa seva a causa del conflicte i la persecució. Això implica que avui, hi hagi més de 82 milions de persones desplaçades a la força, el 42% dels quals són nens i nenes. En total, 26,4 milions d'aquestes persones són refugiades, i la gran majoria, provenen de països en desenvolupament. Aquestes són algunes de les dades facilitades per l’ACNUR, amb les quals aquesta campanya interuniversitària vol donar resposta a la desinformació i els falsos mites entorn les persones refugiades, per fer front als discursos xenòfobs. Hi participen, a més de la UdG, la Rovira i Virgili, la Autònoma, la Universitat de Barcelona, la de Lleida, la Pompeu Fabra, la UOC i la UPC.
Aquestes universitats proposen 4 maneres de participar a la campanya: fent un voluntariat digital que implica difondre a xarxes socials els continguts de sensibilització disponibles al web de la campanya; també es pot fer una formació per dissenyar i implementar una campanya pròpia de difusió a canvi d’ 1 crèdit; participar en l’Àgora Asil 2030 o bé, fer una mentoria a una persona refugiada, a través del Programa Català de Refugi.