21/02/2022

Som Refugi

Diverses universitats, entre les quals hi ha la Universitat de Girona, han posat en marxa la campanya Som Refugi. Es tracta d'un projecte de sensibilització que anima les universitàries i universitaris a implicar-s'hi i fer créixer la iniciativa.

I de motius n'hi ha molts: una de cada 95 persones al món s’ha vist obligada a fugir de casa seva a causa del conflicte i la persecució. Això implica que avui, hi hagi més de 82 milions de persones desplaçades a la força, el 42% dels quals són nens i nenes. En total, 26,4 milions d'aquestes persones són refugiades, i la gran majoria, provenen de països en desenvolupament. Aquestes són algunes de les dades facilitades per l’ACNUR, amb les quals aquesta campanya interuniversitària vol donar resposta a la desinformació i els falsos mites entorn les persones refugiades, per fer front als discursos xenòfobs. Hi participen, a més de la UdG, la Rovira i Virgili, la Autònoma, la Universitat de Barcelona, la de Lleida, la Pompeu Fabra, la UOC i la UPC.  

Aquestes universitats proposen 4 maneres de participar a la campanya: fent un voluntariat digital que implica difondre a xarxes socials els continguts de sensibilització disponibles al web de la campanya; també es pot fer una formació per dissenyar i implementar una campanya pròpia de difusió a canvi d’ 1 crèdit; participar en l’Àgora Asil 2030 o bé, fer una mentoria a una persona refugiada, a través del Programa Català de Refugi.