28/10/2022

Tothom té dret a un habitatge digne

En el marc de la campanya "Ningú sense llar" que impulsa Càritas, ahir dijous un centenar de persones van recórrer els carrers de Salt reclamant habitatge digne per a tothom.

Durant el recorregut pels carrers de Salt es van fer diverses parades on es van llegir textos adreçats als diferents actors implicats en matèria d’habitatge: immobiliàries, bancs, fons d’inversió (fons voltors), Ajuntament i administracions en general. “Ningú sense casa”, “NO a la discriminació en els lloguers”, Volem lloguer social”, “Bancs i fons voltors, obligats a oferir un lloguer social” (en referència a la Llei 1/2022), “Avui em passa a mi... demà potser a tu” son algunes de les moltes consignes que es van poder sentir i veure en els cartells de l'acció reivindicativa.

Una de les parades es va fer a la paret de l’Escola la Farga, davant la Plaça Llibertat, on alguns dels manifestants es van sumar al grup de persones que estava pintant un mural per deixar gravat aquest missatge: “Tothom té dret a un habitatge digne. No els deixis fora”.

El recorregut va finalitzar a la plaça de l’Ajuntament, després de la lectura d'un manifest en el qual es va remarcar que la problemàtica de l’habitatge és estructural, com ho demostra el fet que mentre a Europa hi ha un 15% d’habitatge social de mitjana, a l’Estat espanyol només n’hi ha un 1’5%. A més, a casa nostra, la gent ha de destinar un 40% del seu sou a les despeses d’habitatge.

Les mesures reclamades a l’administració per a resoldre aquest greu problema van ser: l'augment del parc de lloguer públic, amb pisos buits o de grans tenidors; legislar per a posar un topall als preus dels lloguers, d’acord amb els salaris; sancionar els grans tenidors que incompleixin la Llei 1/2022 del Parlament de Catalunya, que els obliga a fer una oferta de lloguer social a les famílies en situació de vulnerabilitat; incentivar la mobilització dels pisos desocupats perquè es posin en lloguer; i sancionar les immobiliàries i particulars que utilitzen criteris i pràctiques discriminatòries. També es van reclamar a l’Ajuntament, un cop més, els comptadors solidaris, per garantir l’accés a l’aigua corrent a tots els habitatges, com a bé essencial i dret humà que és.