20/02/2023

Ucraïna, un any en guerra

Aviat farà un any de l'inici de la guerra d'Ucraïna. Tot just començar, la Coordinadora d’ONG Solidàries va condemnar l’agressió militar de Rússia a Ucraïna alhora que demanàvem un alto el foc immediat i la cerca de vies pacífiques per a resoldre el conflicte de manera dialogada.

Malaraudament tothom sap on som avui, amb milers de víctimes mortals de civils pel mig, milers de persones desplaçades, ciutats senceres destruïdes, i una escalada armamentística que no sembla tenir fi. Aquesta setmana, coincidint amb el trist aniversari, són moltes les convocatòries que trobareu arreu per recordar-nos que som lluny d'una solució i per animar la ciutadania a reclamar que la classe política es comprometi fermament amb la Pau.

Des de la Coordinadora, ens adherim al manifest unitari "Catalunya per la Pau" (que podeu llegir més avall) i us proposem un calendari per la pau que inclou concentracions per exigir un alto el foc immediat a Ucraïna i arreu. És aquest:

GIRONA

Dimecres 22 de febrer | 19h | Plaça del Vi de Girona. CONCENTRACIÓ ATUREM TOTES LES GUERRES. És la convocatòria setmanal que des de el passat mes de novembre es fa a la ciutat de Girona, i a altres indrets (en altres horaris i llocs) com Banyoles o Lloret de Mar. Està impulsada per la Coordinadora d'ONG Solidàries, a proposta d'entitats com Justícia i Pau Girona i Oxfam Intermón Girona

Divendres 24 de febrer |19h | Plaça del Vi de Girona. CONCENTRACIÓ UCRAÏNA, PER UN ALTO EL FOC IMMEDIAT. És una convocatòria extraordinària amb motiu del primer aniversari de l'inici de la guerra a Ucraïna i que tanca -de moment- les mobilitzacions setmanals que es fan a Girona. Igual que l'anterior convocatòria, neix a proposta de Justícia i Pau Girona i Oxfam Intermón Girona i compta amb el suport i l'impuls de la Coordinadora d'ONG Solidàries.

LLORET DE MAR

Divendres 24 de febrer |18h | Plaça del Vi de Girona. CONCENTRACIÓ UCRAÏNA, PER UN ALTO EL FOC IMMEDIAT. Convocatòria de solidaritat amb les víctimes d'Ucraïna i de totes les guerres.

BARCELONA

Dissabte 25 de febrer | 18.30h | Plaça de l'Ajuntament de Lloret de Mar. CONCENTRACiÓ UCRAÏNA, PER UN ALTO EL FOC IMMEDIAT. Convoca la plataforma Catalunya per la Pau (Plataforma Aturem la Guerra, Plataforma per la Pau No a les guerres OTAN NO, Comunitat de Sant Egidi, Open Arms, Fundipau, Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Marx21, Sodepau, Ecologistes en Acció , Marea Pensionista, CIEMEN, ATTAC, UGT, CCOO, ERC, Òmnium Cultural, EaCAT, AIREs i Anticapitalistes)

 MANIFEST CATALUNYA PER LA PAU 

“Catalunya per la Pau”

Solidaritat amb el poble ucraïnès i amb les víctimes de totes las guerres. Demanem un alto el foc, el retorn a la taula de negociació i la prohibició de totes las armes nuclears.

La invasió de Rússia a Ucraïna constitueix una clara violació del dret internacional. Aquesta devastadora guerra està provocant milers de víctimes, destrucció d’infraestructures civils, més de 8 milions de persones refugiades ucraïneses per tot Europa i una crisi ambiental, energètica i social amb conseqüències planetàries que afecta sobretot als països més pobres.

La guerra a Ucraïna s’afegeix a la trentena de guerres i conflictes oberts que hi ha actualment al món. La humanitat i el planeta no poden acceptar que les disputes es resolguin mitjançant el recurs de les armes, les bombes i les matances. És un camí sense retorn que deixa els països pitjor de com els ha trobat. La guerra és una derrota de la humanitat. És una vergonya!

La societat civil de Catalunya ha madurat una llarga tradició pacifista i en el passat ha organitzat grans manifestacions per la pau. Les entitats aplegades al voltant de la crida “Catalunya per la Pau” volem fer sentir la nostra veu en solidaritat amb el poble ucraïnès i amb les víctimes de totes les guerres i en especial els col·lectius més desprotegits, com les dones, els infants o la classe treballadora, a la que s’està precaritzant encara més en nom de la guerra. Demanem un alto el foc i la creació d’una taula de negociació per salvar vides i per aturar la devastació d’Ucraïna. Així mateix, demanem la prohibició de totes les armes nuclears.

La guerra a Ucraïna s’ha d’aturar immediatament. Prou patiment, prou morts, prou destrucció! La pau és el futur.

Les institucions del nostre país, els estats membres de la Unió Europea conjuntament amb Nacions Unides han de tenir un paper més actiu i han d’assumir la responsabilitat d’impulsar unes negociacions, aturar l’escalada militar i aconseguir un alto el foc immediat. És urgent treballar per una solució política del conflicte i, mentrestant, assegurar l’acollida i l’ajut humanitari a les persones refugiades.

S’han de posar tots els recursos i mitjans de la diplomàcia per fer prevaldre el respecte al dret internacional i reunir els representants de tots els governs implicats perquè sigui possible trobar una pau justa. Cal retornar al model de seguretat compartida i comprometre tots els estats a eliminar les armes nuclears, reduir la despesa militar a favor d’inversions per lluitar contra la pobresa, per finançar la transició ecològica i el treball digne.Demanem que les nostres institucions assumeixin aquesta agenda de pau i treballin en tots els fòrums europeus i internacionals pel seu acompliment.

Per les víctimes i el poble ucraïnès: alto el foc immediat, una solució negociada al conflicte, la prohibició de les armes nuclears i la reducció de la despesa militar!


Febrer del 2023