L'exgerent de l'empresa Desenvolupaments Energètics, i responsable del projecte hidroelèctric Agua Zarca, Roberto David Castillo, ha estat condemnat com a coautor intel·lectual de l'assassinat de la defensora dels drets humans hondurenya Berta Cáceres, l'any 2016.
El 2 de març de 2016, Berta Cáceres, defensora del medi ambient i dels drets dels indígenes, va ser assassinada a trets per homes armats a casa seva, a Intibucá, Hondures. Era la coordinadora del Consell Cívic d'Organitzacions Indígenes i Populars d'Hondures (COPINH) i feia campanya contra el projecte de la presa hidroelèctrica Agua Zarca i l'impacte que tindria en el territori del Poble Indígena Lenca.
Berta Cáceres i altres integrants del COPINH havien sofert amenaces i agressions abans de ser assassinada i eren beneficiaris de mesures cautelars ordenades per la CIDH des del 29 de juny de 2009. Més recentment, el 3 d'abril de 2021, el COPINH va denunciar la detenció de Bertha i Laura Zúniga, filles de Berta Càceres, i de Camilo Bermúdez per part de la Policia Nacional d'Hondures a Santa Rosa de Copán, tres dies abans que comencés el judici de David Castillo.
Cinc anys després, Castillo és l'octava persona condemnada per la mort de l'activista. "El tan esperat processament de David Castillo, inculpat com a coautor en l'assassinat de Berta Cáceres, és un pas important cap a la justícia i el resultat dels incansables esforços de la seva família i del COPINH per assegurar la veritat, la justícia i la reparació. No obstant això, no hi haurà mai justícia completa per a Berta fins que tots els que van participar en el crim, inclosos els qui van planejar-lo, siguin portats davant la justícia", ha declarat Erika Guevara-Rosas, directora per a Amèrica d'Amnistia Internacional.
Segons el COPINH, la defensa ha adoptat tàctiques dilatòries en múltiples ocasions, endarrerint el procés judicial fins avui. La justícia va trigar gairebé un any a sentenciar les set persones declarades culpables de l'assassinat de Berta el 28 de novembre de 2018.
Durant el judici de Castillo, el tribunal no va tenir en compte proves que els advocats de la família de Berta van presentar contra altres persones presumptament implicades en l'ordre del seu assassinat. El GAIPE, un equip independent d'advocats internacionals contractat per la família de Berta, va treure a la llum greus errades en la investigació oficial de 2017. El seu informe incloïa proves que implicarien alts executius empresarials i agents de l'Estat en el crim.
Segons l'informe de Global Witness de 2020, Hondures és el país amb la taxa per càpita més alta d'assassinats de persones defensores del medi ambient al món. Només al 2019, catorze persones defensores del medi ambient van ser-hi assassinades.
Informació elaborada a partir d'informacions extretes del web d'Amnistia Internacional Catalunya