13/06/2022

Un llibre recull les obres premiades als Antònia Adroher

Ja el tenim aquí! A partir d’aquesta setmana, tots els centres educatius de les comarques gironines rebran un exemplar del llibre que recull les composicions literàries guanyadores dels primers Premis de Narrativa i Poesia Antònia Adroher i Pascual.

Des de les entitats impulsores dels guardons, Coordinadora d’ONG Solidàries, Òmnium Gironès i el Gremi de Llibreters de Catalunya, consideren que la participació d’un centenar d’obres de 15 centres educatius d’arreu de les comarques gironines, ha estat molt positiva “en tractar-se d’uns premis nous en un curs encara convuls.” Les organitzadores, a més, han volgut destacar la qualitat de les obres i també agrair la implicació de les docents en aquesta nova proposta.

Els Premis Antònia Adroher s’han creat per generar consciència crítica a través dels Drets Humans i per promoure l’ús de la llengua catalana. Alhora, diuen les impulsores, es va voler aprofitar per reivindicar una figura femenina local “que aglutina els àmbits i l’ideari del certamen, per aquest motiu se li va donar el nom de la mestra, sindicalista i política Antònia Adroher Pascual.” El dret a la salut ha estat la temàtica escollida per a la convocatòria d’enguany i per a la propera, s’abordarà un nou Objectiu de Desenvolupament Sostenible: el de la Pau.

El jurat que ha seleccionat les obres de poesia, format per Àngels Moreno, Quim Español i Rosa Font Massot, ha destacat “la sensibilitat amb què els infants i joves tracten el tema de la salut –i ben especialment de la salut mental– i de la manera com l’orienten.” En aquest sentit, el jurat remarca que en els poemes “s’hi pot veure el malestar que ha produït la pandèmia, però també s’hi llegeix l’esperança d’un final.”

En l’àmbit de la narrativa, han estat Maria Mercè Roca, Mar Bosch i Carles Sala, els encarregats de la difícil tasca d’escollir les obres mereixedores d’un guardó. En aquesta categoria, el jurat ha destacat que, “cada escriptor segons la seva edat i el seu estil, eren conscients de la importància i la necessitat inqüestionable que la salut sigui un dret per a tothom.” Igual que el de poesia, el jurat de narrativa ha volgut fer èmfasi en “els diversos treballs que parlen de la salut mental.”

El recull de narrativa i poesia guardonada en aquesta convocatòria serà consultable, també, al CeDRe, Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat.