21/04/2016

Un nou Mapa Peters, capgirat

La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana ha editat un nou Mapa Peters amb dades actualitzades de l'Índex de Desenvolupament Humà, que tornen a situar Noruega al capdavant dels països amb el major desenvolupament i que situen el Níger, a la cua. La nova edició del mapa presenta el mapa cap per avall, perquè «no hi ha una única manera de representar el món» i per qüestionar que la perspectiva des de la qual ens mirem el món sigui la visió "correcta".

La projecció que va fer Arno Peters representa el mapa mundi de manera molt més més ajustada que la projecció que acostumem a veure, que és la de Mercator, i en la qual els països del Nord hi apareixen sobredimensionats. Amb el Mapa Peters, la importància geogràfica dels països del Sud es reajusta.

La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana n'ha editat 4.000 exemplars i s'adreça especialment a la comunitat educativa. Així doncs, es repartirà a tots els centres de recursos pedagògics de Catalunya gratuïtament i d'altres centres educatius.

Amb un sol cop d'ull, el mapa permet veure on se situen els països amb un índex de desenvolupament humà molt alt (Noruega, Estats Units, Austràlia, Suïssa, Alemanya, Japó o Espanya, que ocupa el 26è lloc), amb un IDH alt (Romania, Uruguai, Panamà, Brasil o Perú), amb un IDH mitjà (Palestina, Nicaragua, Marroc, Bangladesh o Bolívia) i amb un IDH baix (Haití, Rwanda, Pakistan, Hondures, Guatemala o Gàmbia).

Les dades sobre IDH del 2015 donen informació fiable sobre 188 països. Mònaco, Somàlia o Corea del Nord no hi apareixen per manca de dades.