Una majoria de partits parlamentaris signen el Pacte pel Padró a Catalunya
Els grups parlamentaris dels Socialistes, Esquerra Republicana, Comuns i CUP han signat aquest dimecres el Pacte pel Padró a Catalunya. Un document promogut per la Xarxa d’Entitats pel Padró, que compta amb el suport de 200 entitats socials, entre elles la Coordinadora d'ONG Solidàries. Per contra, PP, JUNTS, VOX i Aliança Catalana, no l'han signat.
Avui dimecres s'ha signat el Pacte pel Padró a Catalunya: un acord que ha estat negociant-se durant més de dos mesos amb les entitats de la Xarxa d’Entitats pel Padró* i les formacions parlamentàries, i que ha rebut el suport de més de 200 entitats de la societat civil.
En els últims anys les entitats socials han detectat un augment dels municipis on es posen obstacles, s’allarga, es dificulta o nega l’empadronament de persones que hi resideixen de manera efectiva. Això no només impedeix a la ciutadania complir amb la seva obligació legal d’empadronar-se al municipi on viuen, sinó que també obstaculitza l’accés a drets humans, especialment per a col·lectius en situació de vulnerabilitat.
El padró facilita l’accés a drets tan bàsics com l’educació, la salut, els serveis socials o drets connectats amb la normativa reguladora dels drets dels estrangers.
Davant d’aquesta greu situació les entitats de la Xarxa han impulsat un Pacte polític per a garantir el padró a Catalunya, on s’expressa el compromís dels grups parlamentaris amb l’accés universal al padró, sense cap mena de discriminació i amb independència de la situació administrativa o residencial de les persones que viuen al municipi.
Entre altres aspectes, el Pacte també demana que la tramitació del padró es faci conforme la legalitat vigent, és a dir, respectant els tres mesos de tramitació o garantint que s’empadrona persones en situació d’exclusió residencial mitjançant les opcions que ja facilita la normativa existent.
Finalment, el Pacte crea una Comissió Tècnica de Seguiment del Pacte, que es reunirà cada sis mesos i que estarà conformada pels diputats i diputades dels partits signants, per les entitats socials i les sindicatures locals. Aquest espai permetrà avaluar els avenços en l’aplicació dels acords del Pacte, detectar possibles dificultats i problemes amb els quals es troben els municipis a l’hora d’empadronar i proposar millores per garantir que es compleixen les obligacions establertes en l’acord.
Un pacte per fer front als reptes socials
El Pacte neix també per donar resposta al context d’exclusió residencial i l’auge dels discursos d’odi i discriminatoris que, com a tot Europa, també viu Catalunya i que afecta sovint a l’accés a l'empadronament.
Igualment, cal recordar la funció del padró com a eina per a representar la realitat del municipi i conèixer la seva població i, per tant, poder planificar i implementar polítiques públiques i serveis públics adequats i dimensionats segons les necessitats de la ciutadania. Per això, els ajuntaments han de facilitar aquest tràmit i garantir-ne l’accés efectiu, sense que la inscripció pugui estar condicionada a la situació administrativa de la persona ni a la disponibilitat d’un contracte de lloguer o d’un títol jurídic sobre l’habitatge.
La disparitat de criteris dels ajuntaments a l’hora d’empadronar comporta desigualtat territorial i suposa una penalització per als ajuntaments que treballen assumint la protecció i el respecte als drets de les persones.
Dos mesos de treball i més de 200 suports
Per tot això, des del mes d’abril les entitats de la Xarxa d’Entitats pel Padró s’han reunit amb una majoria àmplia de partits amb la voluntat d’arribar a un pacte ampli i de consens. Al llarg d’aquest procés s’han abordat dubtes i propostes, s’hi han inclós esmenes i s’ha treballat un text que proposa un compromís polític, però també acords concrets per assegurar l’empadronament de tots els veïns i veïnes dels municipis.
El pacte també compta amb el suport de més de 200 entitats, plataformes i col·lectius - des de col·legis professionals i entitats socials a organitzacions veïnals- que consideren “urgent” que s’adopti un Pacte català per garantir l’empadronament de totes les persones.
Des de la Xarxa d’Entitats pel Padró es valora aquest pacte com un pas més per garantir l’empadronament de tots els veïns i veïnes al municipi on viuen, sense discriminacions i en igualtat de tracte. És, a més, una eina per conèixer la població de cada poble i ciutat i les seves necessitats per gestar i desplegar polítiques públiques necessàries i continuar construint barris cohesionats i forts.
Es lamenta però que, tot i els esforços fets, no s’hagi aconseguit una majoria més àmplia per assegurar l’accés al padró de tota la ciutadania i així seguir treballant per garantir l’accés als drets fonamentals de tots els veïns i veïnes de Catalunya.
*La Xarxa d’Entitats pel Padró està formada per l’aFFaC - Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya, Amnistia Internacional Catalunya, Càritas Catalunya, CONFAVC - Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques Gironines i de l’Alt Maresme, Coordinadora Obrim Fronteres, ECAS - Entitats Catalanes d’Acció Social, Federació d’Entitats d’Atenció a la infància i l’adolescència - FEDAIA, Federació d'Entitats amb Projectes i Pisos Assistits - FEPA, Fundació Ficat, Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya, Lafede - justícia global, Observatori DESCA i Plataforma per una atenció sanitària universal a Catalunya - Pasucat. Aquestes agrupen alhora més de 500 entitats.