21/01/2010

Victoire Umuhoza arriba a Rwanda

Victoire Ingabire Umuhoza torna a casa, a Rwanda, després d'un llarg exili a Europa. I ho fa com a candidata a la presidència a les eleccions d'enguany, com a cap de llista de les Forces Democràtiques Unificades (FDU). És l'aposta d'una dona per la reconciliació dels ruandesos, a través d'un diàleg a tres bandes: etre hutus, tutsis i twas. Victoire fa front, així, al règim instaurat per Paul kagame, amb l'objectiu de retornar l'esperança als seus. A continuació podeu llegir el seu discurs en arribar a Kigali.

"Torno.

Rwandeses, Rwandesos, amics de Rwanda:

Després de 16 anys d'exili, avui sóc de tornada en la meva pàtria.

El nostre país ha conegut l'innominable. El genocidi s'ha emportat gairebé un milió de Rwandesos, massacres a gran escala també s'han emportat diversos milers d'altres Rwandesos. No hi ha cap família rwandesa que no hagi estat entristida. Però la població espera sempre dins l'angoixa i la por a una autèntica política nacional d'unitat i reconciliació.

Vinc per a la pau i és aquesta pau la que guiarà la meva acció política per eradicar la injustícia i per trencar totes les cadenes que ens empresonen.

Hem creat a l'exili una formació política, els FDU-Inkingi i hem fet la política des de l'exili. Ara, és hora de continuar-la al nostre país, amb els Rwandesos que s'han quedat al país, per començar junts amb totes les nostres forces una lluita política que ens portarà a la victòria contra totes les formes d'injustícia i a la instauració d'una verdadera democràcia basada en la llibertat de tothom.

Us transmeto la salutació dels vostres parents, amics i coneguts, dels vostres compatriotes que encara són a l'exili. Ells comparteixen el mateix combat que tots nosaltres, en aquesta lluita per al canvi que comencem per tal de retornar el seu honor a cada Rwandès de manera pacífica, sense nova efusió de sang. Vinc per fer registrar el partit per tal de poder participar amb les altres formacions polítiques que treballen per l'elecció presidencial a Rwanda que se celebrarà al mes d'agost d'aquest any i a totes les altres eleccions que es mantindran en els anys a venir. És un llarg camí que comencem, una verdadera revolució que no s'acabarà amb l'elecció presidencial.

Quin és l'objectiu de la nostra lluita?

Volem que cada rwandès deixi de tenir por, volem eradicar la pobresa, la gana, el nepotisme, la corrupció, el clientelisme i volem combatre la dictadura, la injustícia, una justícia inequitativa practicada pels Tribunals Gacaca, la presó i els Treballs d'Interès General imposats sense processos equitatius, l'exili que impedeix als nens conèixer els seus pares i que destrueix les famílies, les desigualtats socials, la discriminació, l'expropiació dels béns o terres. Volem que cada rwandès camini dret sense amagar-se, sense tenir vergonya, volem trencar totes les cadenes que ens impedeixen sentir-nos plenament ciutadans rwandesos.

Sóc una noia que torna als seus, entro per lluitar pacíficament, entro perquè junts conjuguem els nostres esforços per alliberar-nos de tot el que ens impedeix ser lliures. No vinc acompanyada per un exèrcit perquè vinc cap a vosaltres, cap als meus pares, els meus germans i germanes. Ningú no pot impedir a un nen de tornar amb els seus pares.

Vosaltres que us heu quedat al país, us felicitem, ja que, sou vosaltres qui sabeu el dolor que heu suportat. Coneixem la vostra pena, no dieu res però la vostra cara mostra la vostra angoixa. Però, sols vosaltres sabeu mesurar amb precisió l'amplitud de la vostra tristesa.

L'alliberament s'ha de fer en la calma. No és cridant que un s'allibera, perquè permet a l'opressor duplicar el seu furor. Volem un alliberament pacífic, sense nova efusió de sang. No volem una altra guerra i condemnarem qui voldrà submergir-nos en la guerra. Quan un s'allibera abocant la sang dels innocents, es continua arrossegant en aquest mal heretatge. És per això que no us convocarem a reunions que risquen desembocar en enfrontaments. Ens batrem perquè cada veu compti i el despullament tingui lloc públicament al mateix lloc on voteu. Si algú s'hi oposa, en sereu testimoni.

Ja no tingueu por. Després de la nostra victòria, tota persona que haurà estat expropiada injustament recuperarà els seus béns.

La nostra política es farà en la calma i serenitat per tal que guanyem sense provocar una altra guerra, tan sols el que voldrà provocar-la en serà el responsable.

El nostre objectiu és de posar un termini definitiu a la dictadura, a la mala gestió del patrimoni nacional. Volem una reforma profunda de l'exèrcit i de les forces de l'ordre, una reforma social i econòmica, una reforma de l'educació i de la justícia. Volem una política que protegeixi cada rwandès perquè ningú més no perdi la seva vida a causa dels seus orígens, de la seva regió, de la seva religió o de les seves opinions polítiques.

Alguns potser es pregunten si no hi ha res de positiu en tot el que ha fet el règim actual d'ençà des de fa els darrers 16 anys? No sóc el portaveu d'aquest règim i no em correspon lloar els seus mèrits. Allò que puc replicar en això, és que quan algú es compromet a dirigir el país, s'ha de comprometre a treballar per als ciutadans i per al desenvolupament del país. L'oposició ha d'estar per alertar sobre el que cal corregir, perquè el govern ja té els seus portaveus que el saben defensar bé amb els mitjans de comunicació de l'Estat i amb aquellss que el sostenen.

Cases boniques, mansions, grans edificis són quelcom destacable, però això no m'impedeix veure la fam escandalosa en els camps, el kwashiorkor, les chiques, la por crònica, les condicions de vida deplorables, el clientelisme, els latifundis, la gent que paga per sobreviure, la corrupció, la discriminació i les desigualtats de tota mena.

Desperta, renuncia a la por i alliberem-nos pacíficament.

Junts vencerem.

Kigali, el 16 de gener de 2010

Ms Victoire Ingabire Umuhoza,

Presidenta dels FDU-Inkingi.