24/04/2019

Vint-i-cinc anys de la Coordinadora, als punts de llibre

Des de l’any 2010, la Coordinadora d'ONG Solidàries edita una sèrie de punts de llibre que es distribueixen a les biblioteques i punts de lectura de tota la demarcació gironina. Enguany, per celebrar els 25 anys de la Coordinadora hem fet cinc punts que fan un repàs a algunes de les campanyes més emblemàtiques que hem dut a terme al llarg dels anys. Saps quines són?

Una és la campanya pel "Dret a Vot", que la Coordinadora impulsa des del 2007 i que ara, juntament amb Girona Acull i Espai Antiracista Salt-Girona, hem tornat a posar en marxa amb vistes a les properes eleccions. I és que 16.000 persones a Girona, no podran escollir els seus representants polítics per no tenir la nacionalitat espanyola. En democràcia, doncs, volem Vot x Tothom!

La històrica campanya del "0,7% a la cooperació" que neixia al 1994, al mateix temps, que la Coordinadora d'ONG Solidàries i que va implicar una sonada acampada de 60 tendes al Parc Central de Girona, també ocupa un dels punts de llibre. Una mesura, la del 0,7%, de justícia social que ha tingut avenços i reculades i per la qual cal seguir lluitant.

"Drets Humans, tots, per a tothom i a tot arreu" una altra reivindicació històrica i comuna a les entitats que conformen la Coordinadora i que cada mes de desembre sortim a reivindicar. Hem fet manifestacions, manifestos, cibermanifestacions, actes de sensibilització, i més recentment un llibre i un concert. Avui assistim amb preocupació a una reculada general en els drets humans i en les llibertats. Estem reclamant drets que crèiem consolidats. Lluny de desanimar-nos, això ens motiva més que mai, a seguir reivindincant la seva universalitat i el seu compliment.

El quart punt de llibre l'hem dedicat a la condonació del deute extern. I hi recordem una bonica anècdota: l'any 2000 es va fer una consulta social a Girona sobre la condonació del deute extern. En total, 7.327 persones van dipositar el seu vot a les urnes que es van repartir per la ciutat de Girona. D'aquestes, el 97'4% es va posicionar a favor de la condonació del deute als països empobrits.

El darrer punt de llibre està dedicat a l'objecció fiscal. Perquè estem convençudes que no cal donar ni un euro a l'exèrcit. Actualment només fem campanya informativa i derivem les consultes a les plataformes per l'objecció fiscal que encara funcionen. Però durant un temps, s'havia fet un acte públic de presentació col·lectiva de persones que reclamaven el dret a l'objecció fiscal, directament a la finestreta corresponent de l'oficina d'Hisenda a Girona.

Com podeu veure a la imatge, si ajunteu els cinc punts de llibre, apareix una gran manifestació. Perquè creiem, igual que fa 25 anys, que la lluita passa per la participació i la mobilització!

Els punts de llibre de sensibilització -que ahir ja es van veure en algunes parades d'entitats solidàries de sant Jordi- compten amb el suport de l'Ajuntament de Girona, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Dipsalut, i la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.