09/02/2017

Vols fer voluntariat amb persones refugiades?

La Generalitat de Catalunya engega el Programa Català de Refugi (PCR), amb l'objectiu que les persones refugiades que arribin a Catalunya i que s'hi acullin, puguin assolir l’autonomia social i laboral, així com la plena ciutadania. El programa permetrà la participació activa d'administracions locals catalanes, entitats i societat civil, mitjançant la figura de la mentoria. T'hi apuntes?

Les persones refugiades acollides al PCR són «persones que han fugit del seu país perquè la seva integritat física i els seus drets humans hi són greument amenaçats, que en aquest moment no disposen de cap ajut i que estan compromeses a complir un Pla Individual d’Activitats», que els facilitarà assolir la seva autonomia socioeconòmica. 

Durant un període màxim d'1 any, les persones refugiades del PCR rebran una prestació econòmica per a cobrir les seves necessitats bàsiques -revisable cada 3 mesos-, i l'acompanyament o mentoria de part d’un grup de 3 a 5 mentors -els grups d’acollida-, per a cada família o persona refugiada. A tot el territori català, s'organitzaran grups de voluntaris que es comprometin, dedicant-hi 2 a 4 hores la setmana, a facilitar l'aprenentatge de la llengua, la recerca de feina i en l'establiment de vincles amb les persones i entitats del seu municipi i comarca.

Tot i que la inscripció a la mentoria es pot fer de manera individual, és preferible que es faci en grup de mínim tres persones, i és recomanable que aquestes persones es coneguin prèviament entre sí (per exemple: familiars, amics, companys de feina, etc) ja que treballaran juntes com a grup d'acollida.

El programa català de refugi «pretén construir i enfortir els vincles socials entre les persones que conformen la societat catalana, sigui quin sigui el seu origen geogràfic i/o cultural amb l’objectiu de contribuir a configurar una societat compromesa amb els drets humans a Catalunya i arreu del món.»

Per a qualsevol consulta, us podeu adreçar a la bústia que trobareu en aquest enllaç>>  Igualment, qualsevol persona física o jurídica o a qualsevol administració que vulgui oferir recursos o serveis per a persones refugiades, sol·licitants d'asil i protecció internacional a Catalunya, ho pot fer aquí >>

TERMINIS

La inscripció està oberta des del 24 de gener, al portal de tràmits de la Generalitat. La crida i selecció es farà durant els mesos de febrer i març. Durant març, abril i maig es farà la formació en mentoria i per últim, al maig es formarà el Grup d’Acollida. L’inici de la mentoria es preveu que comenci entre aquest mateix mes i el mes de juny.