06/11/2020

Vols sumar-te a la lluita contra el canvi climàtic?

Oxfam IntermónEcologistas en Acció i Greenpeace  fan una crida a la ciutadania perquè se sumi a un litigi climàtic contra el Govern espanyol. 

El desglaç de l'Àrtic, la pujada del nivell del mar, l'augment dels fenòmens meteorològics extrems o la contribució a l'extinció massiva d'espècies animals i vegetals són efectes reals del canvi climàtic constatats. A Espanya, a més, les sequeres i les inundacions són cada cop més greus, com ho són també els incendis. I, com sempre, les persones més vulnerables són les més exposades i les que més pateixen les seves conseqüències, encara que són les menys responsables dels efectes del canvi climàtic.

El passat 24 de gener, les tres entitats van presentar una reclamació davant la inactivitat climàtica de l'Administració General de l'Estat, exigint que s'adoptessin mesures urgents per a garantir l'acompliment de les obligacions històriques i ambientals de l'Estat espanyol. Davant la falta de resposta del Govern espanyol, el 14 de setembre, les organitzacions van iniciar la via judicial, amb la interposició d'un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem. Es tracta del primer litigi climàtic contra el Govern espanyol en el què les organitzacions demostraran els efectes devastadors que el canvi climàtic tindrà sobre el país si no s'actua a temps. Les entitats exigiran, també, una reducció de les emissions del 55% el 2030 i el zero net, el 2040, i assenyalaran la responsabilitat de l'Estat en la desprotecció dels drets fonamentals de la salut i la vida de la ciutadania. 

Tot i que és urgent actuar ja, cap dels governs successius a Espanya s'hi ha implicat activament per complir amb el seu deure. Per això, Oxfam Intermón, Greenpeace i Ecologistes en Acció porten al Govern davant els tribunals.La pressió popular i la justícia són indispensables per a què els polítics acabin movent fitxa. Ena quest sentit, les organitzacions demanen la implicació de moltes persones en la demanda per poder enviar, juntament amb la documentació que es lliuri al Tribunal Suprem, tot el suport ciutadà rebut, com a mostra de la preocupació social existent per la inacció davant el canvi climàtic.

"Tenir una política climàtica qiue ens permeti gaudir d'un futur sostenible és una obligació legal. " diuen les entitats. Aquest procés judicial se suma a la llista de litigis climàtics presentats a tot el món en els darrers anys a països com els EUA, el Canadà, Alemanya, Bèlgica o l'Índia, entre d'altres. 

Si tu també vols justícia climàtica, suma't al litigi. Entra aquí >>