26/10/2016

Zones lliures d'evasió fiscal

Des de fa temps, Oxfam Intermón, la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària i la Plataforma por la Justicia Fiscal  impulsen una campanya per aconseguir una llei contra l'evasió i l' elusió fiscal i per aconseguir, també, el copmpromís dels consistoris catalans a l'hora de no fer contractes públics amb empreses evasores. Sant Feliu de Guíxols i Olot són els dos municipis de la demarcació gironina que ja s'han declarat zones "lliures d'evasió fiscal". Girona podria fer-ho aviat.

Cent trenta mil persones ja han signat per exigir una llei contra l'evasió i l'elusió fiscal. Però l'altra línia de treball de les entitats impulsores d'aquesta  campanya són els ajuntaments, ja que les contractacions que fan suposen el 25% del PIB espanyol. I és que a través dels paradisos fiscals desapareixen milions d'euros que podrien i haurien de destinar-se a finançar polítiques socials i serveis públics per a la ciutadania, especialment per a les persones més vulnerables.

El cas de Girona

A Girona, amb el lideratge d'Oxfam Girona, es va entrar al registre la proposta de moció per debatre’s en el ple municipal del mes de juliol. Però des de l’Ajuntament es va demanar als promotors de la iniciativa d’analitzar la moció i modificar-la per tal que tots els acords que es demanen tinguin una possibilitat real de complir-se. Paral·lelament, des d'aquetsa entitat solidària s’està elaborant -amb aquesta mateixa finalitat- una nova proposta de moció per poder presentar als ajuntaments d’arreu de l’estat Espanyol. A Girona ciutat, la nova moció està previst que es presenti abans no acabi l’any.