50 anys sembrant el canvi
PER ÀNGEL VÀZQUEZ VIU. L'autor repassa els 50 anys de trajectòria de l'entitat Justícia i Pau de Girona, una de les impulsores de la Coordinadora d'ONG Solidàries, i els valors que en un context hostil com l'actual, la fan del tot imprescindible.
El passat 16 de febrer Justícia i Pau Girona complia, ni més ni menys, mig segle de trajectòria i de lluita per la justícia social i la construcció de la pau. L’aniversari coincideix amb un moment d’involució dels valors democràtics, quan és, justament, la cerca d’aquests valors, el que van motivar el naixement d’aquesta entitat, en els anys del postfranquisme. Tot i així, avui la comissió gironina persisteix a posar en valor el llegat de l’Arcadi Oliveras, un dels referents claus de JiP, quan deia que “Estem obligats a no perdre l’esperança”.Aquesta entitat, fonamentada en valors cristians i compromesa sempre en una actualització constant de les causes entorn els drets humans, ha estat i és una referència indispensable del teixit associatiu gironí i un puntal de la reflexió més profunda i de mirada llarga, a la Coordinadora d’ONG Solidàries.
La comissió gironina de JiP va néixer en un moment marcat per la repressió i la manca de drets fonamentals que van caracteritzar el postfranquisme. Els primers anys, la lluita contra la pena de mort i la defensa de les llibertats bàsiques van ser els seus eixos centrals. Més endavant, es van centrar a denunciar la despesa militar, es van oposar a l'entrada d'Espanya a l'OTAN i van promoure la cooperació internacional, amb campanyes com el “0,7% per al desenvolupament”. L'esperit crític i transformador de l'entitat també s’ha deixat sentir en altres àmbits com les finances ètiques, l'habitatge digne, la dignitat de la població reclusa, el decreixement o l’ecologia.
Des dels seus inicis, l’entitat ha mostrat una gran capacitat per abordar els grans reptes socials i polítics, treballant de manera transversal i respectuosa amb totes les realitats i cultures, tant des de la sensibilització com des de la formació. Aquesta tasca no ha estat fàcil i, com totes les trajectòries dilatades, l’entitat ha tingut els seus alts i baixos. Però malgrat un context hostil i a voltes descoratjador, JiP proposa un acte d’autocelebració, de reconeixement a totes i cadascunes de les persones i entitats que han contribuït a fer camí en aquests 50 anys. I aquesta celebració, és també una invitació a seguir construint un món més just i digne per a tothom. Ara més que mai, JiP esdevé imprescindible.
Àngel Vàzquez Viu és copresident de la Coordinadora d'ONG Solidàries
Article publicat a El Punt Avui >>