Enllumenat de Nadal

PER RAFEL VILLENA. I si invertíssim tot el que es gasta en enllumenat de Nadal en urgències socials?

Segons he pogut llegir, l'origen d'il·luminar els arbres de Nadal prové de les famílies benestants alemanyes, que a mitjans del segle XVIII guarnien els arbres amb espelmes. Més endavant, al 1920, General Elèctric, als Estats Units, va fomentar la il·luminació d'arbres de Nadal. Sembla ser, que a partir d'aquesta època es va dur a terme un engalanament d'arbres en espais públics en una ciutat de Califòrnia. A casa nostra la il·luminació nadalenca va arribar a principis dels 80.

Amb data de 29 de novembre, mitjans de comunicació gironins, publicaven un article sobre el cost econòmic i la despesa que generen els enllumenats nadalencs en algunes de les nostres ciutats i pobles. L'Ajuntament de Girona hi destina 115.000 €, Platja d'Aro al voltant de 350.000 €, Lloret de Mar uns 85.000 €. Segons l'associació ADECES, en un estudi publicat al 2014, el cost mig per ajuntament es de 5.510 €. És a dir, a la demarcació de Girona es fa una despesa aproximada d’1.200.000 €, en aquest concepte.

Amb els diners que destina la ciutat de Girona a l'enllumenat de Nadal, es podrien llogar durant un any els 30 habitatges que li calen per les seves necessitats urgents, donant solució a una part de les més de 100 persones que actualment malviuen pels carrers de la ciutat.

No he trobat cap estudi, que exposi la relació directa o indirecta, entre l'increment de vendes i la il·luminació de Nadal. Es més, aquest dies el botiguers parlaven meravelles del blackfriday i del cybermonday. Durant aquest dos dies de vendes, la majoria de municipis encara no havien encès l'enllumenat de Nadal. Els compradors fan les seves compres en funció dels descomptes, no de l'enllumenat de Nadal.

Si les administracions demanen tot un seguit d'estudis, per decidir si fan unes actuacions concretes, per què no es fan estudis per justificar aquesta despesa?. En què es basen els ajuntament a l'hora de prendre la decisió per gastar aquest diners? Costa molt entendre que els nostres ajuntaments ens diguin que no hi ha diners per fer una bona assistència als nostres avis, que no disposem de diners per fer cooperació, per subvencionar beques menjador, per ajudar a les famílies amb gent gran o disminuïts al seu càrrec, etc. i per contra sí que en disposa per a decorar de Nadal els nostres carrers.

Per acabar de reblar el clau, el ministeri d'indústria manifesta que els ajuntaments fan una despesa en l'enllumenat de Nadal, que equival al consum domèstic de 50.000 habitatges i suposa una emissió de més de 10.000 tones de diòxid de carboni a l'atmosfera. Aquest dies hem vist com a la cimera de Paris, es discutia un protocol per evitar l'augment de 2 graus la temperatura global del planeta. És evident, que no ajudem gaire amb l'enllumenat de Nadal.

Si no és una tradició del nostre país, si suposa un cost econòmic injustificable i injustificat de diner públic que cal per moltes altres coses, i més en els moment en què vivim; si a més a més, és totalment contraproduent per la conservació del medi ambient...per què posem l'enllumenat de Nadal? No es pot justificar aquesta despesa dient que "fa Nadal".

En tot cas es poden buscar alternatives, per exemple, en el meu poble, a Llagostera, es fa un concurs d'engalanament de carrers per la festa major. Us puc assegurar que els carrers fan molt de goig, amb una despesa energètica zero i de passada serveix per millorar les relacions de veïnatge.