La Generalitat, els ajuntaments i els refugiats

PER RAFEL VILLENA. Realment, poden fer alguna cosa els ajuntaments i la Generalitat pels refugiats. Segons l'autor, sí.

 El passat dissabte entre 160 i 500 mil persones van omplir els carrers de Barcelona des de Plaça Urquinaona fins al Passeig Marítim per demanar un compromís ferm en l’acollida dels refugiats. Tant si van ser 160 com 500 mil, són molts per una causa justa. Un cop més els ciutadans van tornar a donar una lliçó.

“Volem Acollir” va ser el crit de les 15 mil persones que van participar al concert del Palau Sant Jordi el passat 11 de febrer, com és habitual, en aquest tipus d’actes es van fer tot un seguit de parlaments per part de diferent responsables d’ONG, molt crítics amb els que miren cap un altra banda en aquesta barbàrie. També, van intervenir persones de certa rellevància, entre elles, el periodista Jordi Évole, que va fer un al·legat als polítics del nostre petit però solidari país, on va dir textualment; “Jo crec que aquest no és només un problema de competències, és un problema d'incompetències”. Paraules que van incomodar i fer saltar com un ressort a més d’un dirigent present a la llotja, afirmant que no tenim capacitat jurídica per concedir el dret d’asil. Per tant, és evident que el decrèpit, decadent i trits govern espanyol és qui ho ha de fer i com ja ens ha demostrat no ho vol fer.

Però l’actual govern de la Generalitat i els nostres ajuntaments sí que poden fer coses. En primer lloc, aprovar un pressupost per l’Agencia Catalana de Cooperació (ACCD) digne, al 2008 l’agència disposava de 67 milions d’euros caient fins la miserable xifra de 6 al 2013 i 2014, al 2017 es preveuen 17 milions, molt i molt lluny del 0.7 que es va comprometre ja fa anys. Per altre banda, els Ajuntaments poden aportar del seu corresponent pressupost diners al Fons Català de Cooperació, o bé, a les ONG dels seus municipis. En segon lloc, destinar part d’aquest diners a donar un ferm suport a les ONG que estan treballant als diferents camps d’acollida o enfortint les entitats que recullen els més desvalguts del mar facilitant-los mitjans. Per altre banda, l’ACCD ha fet intervencions d’emergència en terratrèmols, aiguats o desastres naturals. És evident, doncs, que estem preparats per fer front a actuacions en els camps d’acollida grecs, en els quals, dubto molt que el govern Grec no ens autoritzés a fer-ho. Aleshores, no és cert que no es pot fer res des de el govern de la Generalitat i els ajuntaments.

RAFEL VILLENA, és membre de Llagostera Solidària

Publicat al Diari de Girona>>