El contrato sexual

  • Fons bibliogràfic
  • Feminismes i gènere
  • A partir de 16 anys
  • Castellà
  • Carole Paterman
  • Gratuït amb fiança 0.00€
  • Teixell: 396 PAT

«Els primers relats parlen que la vida social estava governada pel dret matern, la descendència era matrilineal i moltes societats matriarcals. Per què va ser destronat el dret matern? Quin va ser el significat del triomf del dret patern? (…). La família, amb l'autoritat del pare al capdavant, va brindar el model i la metàfora de les relacions de poder i autoritat de tota mena. La societat política va emergir a partir de la família patriarcal i va identificar la victòria del pare amb l'origen de la civilització (…). El patriarcat va ser així un triomf social i cultural. El reconeixement de la paternitat va ser interpretat com l'exercici de la raó, un avanç necessari per a establir les bases del sorgiment de la civilització, i tot això va ser tasca dels homes (…).

El contracte social és una història de llibertat, el contracte sexual és una història de subjecció. La dominació dels homes sobre les dones i el dret dels homes a gaudir d'un lliure accés sexual a les dones és un dels seus punts (…). La llibertat dels homes i la subjecció de les dones es crea a través del contracte original, i el caràcter de la llibertat civil no es pot entendre sense la meitat menyspreada de la història, la qual revela com el dret patriarcal dels homes sobre les dones s'estableix a partir d'un pacte. La llibertat civil no és universal; és un atribut masculí i depèn del dret patriarcal (…). El contracte és el mitjà a través del qual el patriarcat modern es constitueix».

Com i quan es van establir els primitius contractes pels quals les dones es van sotmetre a la voluntat dels homes? Quin tipus de pacte tàcit ha condicionat els rols, el comportament i les vides de tots dos sexes durant mil·lennis d'Història de la humanitat? La teòrica Carole Pateman (1940) reflexiona sobre aquestes qüestions en un assaig apassionant que intenta donar explicació als condicionants socials, educacionals i polítics que han determinat que el poder patriarcal dels homes sobre les dones s'hagi exercit com a governants, pares i esposos, mentre elles van acceptar el seu paper de filles tutelades, esposes i mares.

 

Calendari disponibilitat

Disponible Reservat

Formulari sol·licitud

En el cas que el préstec del recurs tingui un cost econòmic s'ha d'ingressar amb antelació al núm. de compte Triodos 1491 0001 28 2033582723

Per més informació: educacio@solidaries.org o al telèfon 972 219 916

Condicions del servei de préstec