El pacto

 • Jocs
 • #cedreacasa, Pau, Antimilitarisme i Conflictes
 • de 7 a 11 anys
 • joc de taula
 • Castellà
 • Philippe del Pallières i Hervé Marly
 • #CeDReacasa: El CeDRe a casa
 • Disposa de guia didàctica
 • Gratuït amb fiança 30.00€
 • Teixell: joc

A partir d'un joc convencional (el joc de l'assassí, molt popular entre esplais, casals i caus) ara convertit en joc de taula, es poden treballar molts aspectes de l'educació per la pau com són les emocions, el diàleg, el consens, la mentida, l'engany, etc. I aquest divertit joc amb el nom de "El Pacte" ens permet tot això i més. Només cal saber guiar els diàlegs i les emocions de les persones que hi participen perquè, a part de divertir-se, aprenguin a conèixer-se millor i a dialogar sense utilitzar la violència.

El joc básic i senzill ens explica la història d'uns assassinats ocorreguts durant la nit al poble de Castronegro, suposadament perpetrats per "homes llop". Els habitants del poble han de superar la por per poder eradicar la plaga de morts abans de perdre tots els seus habitants.

A partir d'aquí, amb diferents expansions del joc, els rols dels habitants del poble s'amplien, complicant així el diàleg entre ells. El joc pot jugar-se amb 9 persones, però la caixa conté fitxes d'expansió per poder fer partides amb un màxim de 47 jugador/es.

Contingut:

 • 36 cartes de situació
 • 47 cartes de personatges
 • 29 fitxes de rols visibles (15 de rodamón, 6 de vaca, 1 de confessor, 1 de morter, 1 de pa, 1 de navalla, 1 de copa, 1 d'escut, 1 de campana d'escola i 1 de claus)
 • 14 perfils d'edifici (6 de granja, 1 d'església, 1 de cabana, 1 de fleca, 1 de barberia, 1 de taberna, 1 de palau, 1 d'escola i 1 d'ajuntament)
 • 3 marcadors
 • 1 llibret d'instruccions

 

Alguns aprenentatges que hem recollit de les vostres experiències:

 

joc de rol (amb els rols secrets) que promou l’habilitat d’investigació i interpretació de missatges. Per sobreviure al joc cal saber treure el màxim profit del rol que t’ha estat concedit i alhora, endevinar el rol de la resta de companys/es per treure’n avantatge: estratègia, memòria, lectura i interpretació de la comunicació no verbal, estratègia i pensament lògic, loquacitat dels participants i riquesa del debat que són en definitiva les claus d’on extreure’n la informació per a l’estratègia individual que permetrà sobreviure a cadascú.

Ideal per treballar la capacitat de persuasió, la dialèctica, la interpretació, i la dinàmica i gestió dels diferents grups. En grups que ja es coneixen o que han encadenat més d’una partida la riquesa del que s’anomena “meta-joc” al interpretar les emocions i reaccions de cada rol proporciona una gran part de diversió però alhora d’informació de gran valor per al coneixement del funcionament del mateix grup.

L’inconvenient del joc és que a mida que avança, s’eliminen participants. Per tal que aquests continuïn gaudint de la partida podem demanar-los que prenguin nota del què va passant per obrir-ne al final un debat sobre la comunicació no verbal, l’estratègia, l’engany i la persuasió utilitzades per cadascú en pro de la supervivència.

 

#CeDReacasa

Si has vingut a buscar el joc del PACTO i ara el trobes a faltar, adapta’n un per casa!

De fet, el Pacto es basa en un joc d’aquests que segurament moltes de vosaltres ja coneixeu: el joc de l’assassí. Aquí us el deixem perquè en feu memòria i hi pugueu jugar ja que no fa falta cap material especial per passar una molt bona estona investigant, acusant i enganyant al personal.

En començar el joc tots caldrà seure de tal manera que tothom es pugui veure les cares. Un dels jugadors retallarà tants paperets com nombre de participants hi hagi. En un d'aquests paperets escriurà la paraula assassí. La resta dels paperets els deixarà en blanc. Desprès els doblegarà i els repartirà. Cada jugadora mirarà el paperet (sense que el vegin els altres).

A qui li ha tocat fer d'assassí, haurà d'anar assassinant a la resta de jugadors i jugadores picant-los l'ullet dues vegades consecutives, però molt dissimuladament per tal de no ser descobert pels altres.  Quan l’assassí et pica l’ullet dues vegades seguides t’ha matat i has de cridar “mort/morta” i en aquest moment, deixes de jugar.

Si l'assassí aconsegueix eliminar a la meitat més un de tots el participants sense ser descobert guanya la partida.  Durant la patida cal descobrir a l'assassí, que haurà de ser molt prudent cada vegada que vulgui matar picant l’ullet. Si tens clar qui és l’assassí, pots acusar, només cal que cridis la paraula “Acuso”, i quan tothom t’escolti, dir el nom de la persona que creus que és l’assassí: “Acuso a: xx”. Si l’encertes, guanyes la partida, si l’erres, quedes eliminada i l’assassí pot continuar la seva massacre.  Si sou prou gent a casa, podeu introduir més figures al joc, tal i com fa EL PACTO. Però sinó, amb una sola persona fent d’assassí teniu una bona partida assegurada!

Calendari disponibilitat

Disponible Reservat

Formulari sol·licitud

En el cas que el préstec del recurs tingui un cost econòmic s'ha d'ingressar amb antelació al núm. de compte Triodos 1491 0001 28 2033582723

Per més informació: educacio@solidaries.org o al telèfon 972 219 916

Condicions del servei de préstec

També et pot interessar