20/06/2017

Aprendre sobre l'exili

Avui, 20 de juny, és el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Un dia per entendre el món, per denunciar la violència que exerceixen els estats i un dia per donar veu a totes les persones atrapades en un present esfereïdor, injust i cruel. Per aquest motiu, des del CeDRe de la Coordinadora us volem donar a conèixer lectures i materials sobre la situació i el testimoniatge dels més de 60 milions de persones que en aquests moments, busquen refugi i seguretat per a la seva vida i la de les seves famílies.

Per llegir amb la mainada:

 

¡Sahar, despierta!Anna Tortajada i Antonio Acebal

Un llibre que explica el retorn de Sahar que viu en un camp de refugiats, cap a l'Afganistan un cop els talibans han deixat la seva ciutat. Amb frases curtes explica l'horror que els talibans han dut a l'Afganistan amb exemples tan clars com reals. Un llibre molt ben il·lustrat que aporta esperança als milers de famílies i en especial a milers de nenes i dones que sobreviuen com poden, fugint de l'horror de l'extremisme i el terrorisme talibà.

Akim, corre! Claude K. Dubois

L'artista belga Claude K. Dubois intenta fer comprensibles als nens les traumàtiques vivències de la guerra i de la fugida de la mateixa, una realitat per a moltes persones, prenent com a exemple la sort del petit Akim. Com una catàstrofe de la naturalesa, la guerra arriba a la senzilla vida del noi. Akim es queda enmig d'un paisatge de desolació fins que algú l'agafa de la mà i és arrossegat amb els que fugen, llavors es converteix en un petit refugiat.

La llave. Angèle Delaunois i Christine Delezenne

La meva casa va ser construïda en un camp d'oliveres molt abans del meu naixement.. No obstant això, la guerra i el seu festeig de ruïnes amenacen a tota la família. Abans de marxar, Bava, l'àvia, amaga la clau de la casa sota el seu vel. Els homes van a la guerra, mentre les dones i els nens s'oculten en un camp de refugiats. Tots esperen tornar aviat. Però, a poc a poc, el temps va minant l'esperança del retorn.

Per entendre què passa, lectures senzilles i clares:

 Mar crítica. Viatge per una mediterrània en crisis. VVAA

La revista està pensada com un viatge periodístic per la Mediterrània i tots els seus conflictes. Analitzem la crisi dels refugiats i les polítiques de l’Europa-fortalesa, l’emergència de la islamofòbia al vell continent, l’aparició i consolidació d’Estat islàmic i els punts de connexió entre les revoltes de les ‘primaveres àrabs’ i les lluites per l’aprofundiment democràtic i social a les dues ribes del Mare Nostrum. 

Lesbos a cor obert. Arantza Diez

“Viure la guerra, fugir-ne, deixar-ho tot enrere, contactar amb les màfies, patir l’extorsió i el maltractament, fer grans caminades, creuar guerres alienes, patir gana, set, assumir la incertesa, viure amb la por contínua de morir. I, tot i així, jugar-se la vida en un últim gest de supervivència. Continuen fent-ho ara mateix, mentre jo escric, mentre tu llegeixes”. Un relat sobre els milers de refugiats que creuen el Mediterrani per salvar la vida. 

Cartas sirias desde Grecia. Un grito por la dignidad. VVAA

Quan connectem amb persones en situació extrema es posa en marxa l'empatia o senzillament la compassió. I se sent en pròpia persona la seva por, el seu dolor, la seva frustració i desesperació i també en alguns moments, l'humor, la diversió i l'alegria de compartir. Se sent amb ells i es crea vincle. Això és el que ha succeït a molts voluntaris a Grècia. 

Aquest llibre recull les cartes de refugiats siris en els camps d'EKo, Idomeni i Vasilika que es van enviar al Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg per documentar els casos de les famílies e persones que pateixen en pròpia carn la violació dels drets més fonamentals, amb la finalitat de preparar un recurs davant aquest tribunal. 

Disparen a los refugiados. Miguel Urbán i Gonzalo Donaire

"Disparen a los refugiados", és el que clamen els líders de les noves formacions xenòfobes davant l'arribada creixent de demandants d'asil a Europa. I les mateixes elits que s'escandalitzen aixequen murs, externalitzen fronteres i militaritzen el Mediterrani, convertit avui en la ruta migratòria més mortífera del món. La UE i els seus Estats membres han declarat la guerra a les persones migrants, abraçant una xenofòbia institucional i construint una Europa Fortalesa que provoca milers de morts i comporta retallades de drets i llibertats generalitzats.

Per veure-ho (DVD):

Disparando a perros. Michael Caton-Jones

Abril de 1994. L'idealista Joe Connor  ha arribat per fer classes a Rwanda. Quan l'escola es converteix en un refugi para milers de tutsies que escapen del genocidi, Joe promet a la seva alumna més brillant, la tutsi Marie, que els soldats de l'ONU la protegiran de la multitud hutu a la recerca de sang fora de l'escola. Però quan l'ONU decideix abandonar el país, Joe i el director de l'escola,  s'enfronten a un angoixant dilema: marxar o quedar-se amb els ruandesos.

Niebla. Shim Sung-bo

Basada en fets reals. Una pel·lícula narra els intents d'un vaixell pesquer per transportar refugiats i  immigrants il·legals que  acaben en una catàstrofe que portarà a la tripulació a la bogeria.

Nasarah. Fernando de Haro

Retrat de la neteja ètnica que estan patint les poblacions de Síria i Irak, concretament la comunitat àrab cristiana. Un documental que ajuda a entendre amb testimonis i análisis què és el Daesh, el grup yihadista que ataca l'Orient Próxim, el nord de l'Àfrica i Europa. Un retrat també, d'un extrany grup humà que no viu amb desesperació el seu patiment i que se sent acompanyat pel dolor. El documental segueix els testimonis a l'exili, als camps de refugiats i en poblacions ocupades.

Las tortugas tambien vuelan. Bahman Ghobadi

Els habitants d'un camp de refugiats del Kurdistan iraquià busquen desesperadament una antena parabòlica per poder estar informats de l'imminent atac americà contra l'Iraq. Els nens del campament, liderats per un noi al que criden "Satèl·lit", es dediquen a la recollida i venda de mines antipersona. Nous refugiats arriben al lloc: un jove mutilat, la seva germana i un nen petit. Satèl·lit quedarà enamorat de la trista bellesa de la jove.

Hijos de las nubes:la última colònia. Álvaro Longoria

Documental realitzat a partir del festival de cinema sahrauí que es fa cada any als camps de refugiats de Tindouf. Un documental que examina l'actual clima d'agitació política en el nord d'Àfrica i la responsabilitat de les potències occidentals (especialment Estats Units i França) la política exterior de les quals basada en interessos econòmics, relegant a un segon pla els principis morals (Realpolitik), ha desencadenat una situació de caos i violència. El film analitza la situació del Sàhara Occidental, l'última colònia africana, una regió que està al llindar de la guerra.

 Welcome. Philippe Lioret

Bilal, un jove de 17 anys procedent del Kurdistan iranià, ha creuat Orient Pròxim i Europa per reunir-se amb la seva xicota emigrada a Anglaterra. Però el seu viatge es veu bruscament interromput quan a França li impedeixen creuar el Canal de la Manxa. El jove decideix llavors travessar-ho nadant (32 quilòmetres). Per a això, comença a entrenar-se en una piscina municipal, on coneix a Simon, un professor de natació en ple procés de divorci. Simon està disposat a fer el que sigui per recuperar a la seva dona i ho arrisca tot oferint protecció a Bilal..

La buena mentira. Philippe Falardeau

Un refugiat de la guerra civil sudanesa conviu als Estats Units amb altres joves sudanesos. Després de la seva arribada a Amèrica, coneixen a Carrie, una treballadora social que, conscient de la seva tragèdia, tracta d’ajudar-los i mostrar-los com han de sobreviure en un món tan diferent al seu.

In this world. Michael Winterbottom

‘In this world” explica l’odissea de dos joves refugiats afgans que intenten escapar del seu país durant els primers bombardejos americans l’octubre de 2001. Després d’un llarg i difícil viatge per Pakistàn, Iran i Turquia, els dos amics aconsegueixen arribar a Itàlia, on esperen trobar el paradís. Però el paradís no existeix per ningú.

Balseros. Carles Bosch, Josep Maria Doménech

Quan Fidel Castro va anunciar l'any 1994 que el seu govern no faria cap esforç per detenir les persones que volguessin abandonar l'illa de Cuba, milers de cubans es van llançar al mar buscant l'aventura americana. En aquest estiu de 1994, un equip de reporters de Televisió de Catalunya va filmar i va entrevistar a set cubans i a les seves famílies durant els dies en què preparaven l'arriscada aventura de llançar-se al mar per aconseguir arribar a la costa dels Estats Units, fugint de les dificultats econòmiques que assolaven el seu país. Algun temps després, en el campament de refugiats de la base nord-americana de Guantánamo, els reporters van poder localitzar als qui havien estat rescatats en alta mar. Les seves famílies romanien a Cuba sense notícies d'ells, excepte en el cas d'una dona que havia naufragat amb la seva balsa i s'havia vist obligada a tornar a territori cubà. Set anys després que es llancessin a les aigües del Golf de Florida a la recerca d'un somni, l'equip de "Balseros" es retroba amb aquells personatges per descobrir quina ha estat la seva destinació.