15/06/2021

El Ple de Girona aprova tres mocions presentades per la Coordinadora d'ONG Solidàries

El Ple de l'Ajuntament de Girona va rebre i aprovar ahir tres mocions presentades per la Coordinadora d'ONG Solidàries: una que demana l'aixecament del bloqueig de Cuba, una segona per demanar l'accés universal a les vacunes contra la COVID-19 i una tercera, a favor de la Llei Trans Estatal.

El bloqueig de Cuba

Es calcula que el bloqueig a Cuba ha costat uns 125.873 milions de dòlars. Malgrat els tímids avenços que es van fer amb el govern Obama en les relacions bilaterals, el govern Trump ja se'n va encarregar d'allunyar qualsevol acostament. El nou president, Joe Biden, ja ha dit que revisar la política amb Cuba no és cap prioritat i manté el bloqueig i les 40 mesures contra Cuba preses per Trump.

Tots els partits del Ple, excepte C's van donar suport a que l'Ajuntament de Girona faci una declaració institucional a favor de d'aixecar el bloqueig polític, econòmic, comercial i financer que practica els Estats Units d'Amèrica contra Cuba. Des de la Coordinadora es demana, entre d'altres coses, que aquesta declaració institucional es faci arribar al Govern català, al Ministeri de Relacions Exteriors i al Govern de l'Estat espanyol perquè en les seves relacions amb les institucions nordamericanes expressin la condemna a aquest bloqueig i demanin la derogació de les lleins Helms Burton i Torricelli.

LLEGIR MOCIÓ AQUÍ >>

Accés universal a les vacunes

Una altra de les mocions presentada ahir per la Coordinadora conjuntament amb Amnistia InternacionalOxfam IntermónMetges Sense Fronteres demana l'accés universal i just a les vacunes contra la Covid-19. Per a les entitats promotores d'aquesta moció només se superarà aquesta i futures pandèmies garantint la fabricació i disponibilitat de vacunes a nivell mundial, especialment amb els països d'ingressos baixos i mitjans.

Després que l'Administració dels Estats Units donés suport a la liberalització de les patents, és hora -diuen les entitats- que la Unió Europea segueixi els seus passos. La moció va ser aprovada per tots els partits, excepte C's que es va abstenir.

LLEGIR MOCIÓ AQUÍ >>

Llei Trans Estatal

La Coordinadora va presentar una tercera moció, en representació de la Comissió Unitària 28 de Juny, el Front d’Alliberament Gai de Catalunya, el Grup de Lesbianes de Girona i Girona Orgullosa, a favor de la Llei Trans Estatal.

Tot i reconèixer que el col·lectiu LGTBI compta a Catalunya, i altres comunitats autònomes, amb una llei que fa èmfasi en la despatologització de les identitats trans i que posa en valor l'autodeterminació com a eina que reconeix a les persones trans com a subjectes de dret, també s'assenyala que hi ha limitacions pròpies de les competències autonòmiques, i mancances que impedeixen que el marc estatal de protecció de les persones trans doni compliment als estàndards internacionals de protecció dels Drets Humans, i que exclou a determinats col·lectius com als menors d'edat o les persones migrades.Per aquest motiu, i entre altres demandes, s'insta al  al Govern d'Espanya a tramitar i aprovar la “Llei per a la igualtat Plena de les Persones Trans” fonamentada en la despatologització de les identitats trans, en l'autodeterminació de la identitat i expressió de gènere i en l’abordatge de polítiques per intervenir en la desigualtat estructural que pateixen les persones trans en múltiples àmbits de la vida social.

La moció es va aprovar per unanimitat. 

LLEGIR MOCIÓ AQUÍ >>