21/10/2015

#GironaAcull: on adreçar-nos?

Després de l'assemblea mensual del mes de setembre i del debat sobre el paper de les entitats en la crisi de les persones refugiades, actualitzem la informació sobre quina acollida s'està preparant des de la nostra demarcació i com es pot col·laborar, a nivell d'entitat, o a títol individual. L'exposició per part de les delegacions gironines de Càritas i Creu Roja, de com s'hi està treballant, va donar peu a reflexions més profundes sobre els refugiats i les migracions.

Per a Anna Serra, de Creu Roja Girona, és molt important tenir clar que una persona pot ser refugiada a causa d'un conflicte armat però també ho pot ser per raons de gènere, religió, raça, o opinions polítiques. En qualsevol cas, tant per a la represent de Càritas Diocesana de Girona, Mònica Caldas, com per la de Creu Roja , «cal donar resposta a les persones refugiades que fa anys que esperen aconseguir l'estatut de refugiat. Hi ha persones que esperen des de fa més de quatre anys i que es troben en una situació molt precària, de llarga espera, que dificulta processos d'integració laboral, de reagrupament familiar, etc. I ara, amb la nova situació, no poden passar a la cua». Igualment, les dues tècniques van voler remarcar que els migrants "econòmics" que arriben a Europa buscant condicions de vida digna també tenen dret a ser acollits.

Una de les preocupacions que van sorgir al debat, va ser el possible "desinflament" de la solidaritat donada la dil·latació en el temps de l'arribada de les persones refugiades que pot allargar-se entre 4 i 6 mesos. En aquest sentit, les entitats de la Coordinadora es van reivindicar com a motor de sensibilització i han posat en marxa una COMISSIÓ DE SENSIBILITZACIÓ de cares als propers mesos que aviat es reunirà per dissenyar un programa a la demarcació que inclogui actes informatius i de denúncia sobre les causes de les migracions econòmiques o derivades de conflictes. Si us interessa participar-hi, poseu vos en contacte amb la Coordinadora a través del telèfon 972 21 99 16 o bé al e-correu: solidaries@solidaries.org

Què s'està fent a Girona?

CREU ROJA GIRONA

Una de les línies de treball d'aquesta entitat és precisament l'acollida i suport a les persones refugiades. En aquest sentit,Creu Roja Girona ja ha notat un increment des del 2013 en el nombre de sol·licitants de protecció internacional, atesos a nivell d'atenció social i d'assessorament jurídic. Aquesta demanda en cap cas forma part de les "quotes" assignades per la Unió Europea sinó que es tracta de persones que arriben a la ciutat pels seus propis mitjans, sobretot procedents d'Ucraïna, Mali, i en menor mesura de Síria i d'altres països.
de Síria, Afganistan, Eritrea, Somàlia etc. 

De fet, segons dades de l'entitat, Girona ja va ser l'any passat la 4a província de l'Estat espanyol, pel que fa al nombre de sol·licituds d'asil. Actualment, una comissió de treball de Creu Roja Girona està preparant l'acollida a les persones que puguin arribar a la demarcació, procedents de qualsevol de les fronteres i camps de refugiats, en els propers mesos.

 Des de Girona, també s'està recollint fons per a les delegacions de Creu Roja que estan treballant a Macedònia, Sèrbia, Grècia i Hongria donant els primers auxilis a les persones refugiades: aliments, suport psicosocial, retrobament de familiars, accés a aigua potable, etc. Si voleu fer la vostra aportació, disposeu d'aquests números de compte:

               

 També es pot fer un donatiu trucant al 900 812 830

L'entitat també ha obert un Registre de Recursos per llistar les possibles ofertes d'habitatge, recursos materials, voluntariat, roba, intèrprets, etc., que puguin ser útils en un futur pròxim. Els telèfons de l'entitat és 972 22 22 22 i 972 21 64 00  i el correu electrònic girona@creuroja.org 

CÀRITAS DIOCESANA DE GIRONA

Si bé aquesta entitat no compta amb una línia de treball directe ambe els refugiats, la realitat fa que, en el seu dia a dia, i donada la seva línia de de suport a l'acollida de les persones en situació de vulnerabilitat (entre elles, migrants), també hi estiguin treballant des de fa temps. Càritas Diocesana de Girona també ha activat els seus equips locals per donar acollida a les persones refugiades que arribaran en els propers 4-5 mesos. A Girona, s'ha constituït una comissió de coordinació de les entitats i delegacions potencialment implicades en la gestió d’aquesta situació, formada per la Delegació de Migracions del Bisbat de Girona, els programes d’Immigració i Acollida de Càritas Diocesana, la Delegació episcopal de Vida Religiosa i el conjunt de parròquies de diòcesi a través dels Arxiprestats.

L'entitat està creant un registre de possibles habitatges ara en mans de les parròquies, donada la demanda del Papa Francesc que cada parròquia aculli una família. A més, Càritas Diocesana de Girona té obert un Registre de Recursos Materials per donar cabuda a les possibles donacions de la ciutadania i poder articular una millor resposta, un cop siguin aquí les persones refugiades. L'adreça electrònica on s'han d'enviar les possibles col·laboracions és: acollida@caritasgirona.cat

Igualment, l'entitat té en marxa una campanya de recollida de fons. Per a aquesta entitat, ara mateix seria el més important i urgent: recollir fons per destinar, en una primera fase, a cobrir les necessitats de la crida efectuada per Càritas Europa –que coordina l'acollida als refugiats a Grècia, Macedònia i Sèrbia– i, en una segona fase, per preparar la futura acollida de refugiats a les comarques gironines. Podeu col·laborar-hi a través de dos comptes diferents:

ES38-1491-0001-26-2073033124 (Triodos Bank)

ES29-2100-0002-57-0201445404 (La Caixa)

 

 AJUNTAMENT DE GIRONA

L'Ajuntament de Girona ha posat en marxa un WEB  que recull tota la informació sobre el què s'està fent a nivell municipal per donar resposta a la futura acollida de persones refugiades (a nivell de sensibilització, però també amb les entitats i municipis que estan en la ruta de les persones refugiades, etc.) i que recull també els oferiments de particulars pel que fa a habitatge, voluntariat, recursos, etc. Si teniu quelcom a oferir, ho podeu fer al telèfon: 972 419 010 o bé al e-correu: voluntariatsocial@girona.cat.

 UNIVERSITAT DE GIRONA

El passat 13 d'octubre les universitats catalanes agrupades a l'ACUP, de la que forma part la Universitat de Girona, han presentat un manifest en què es comprometen a promoure i facilitar la implicació activa de les respectives comunitats universitàries en les iniciatives i accions en relació amb l'acollida de les persones refugiades que arribin o hagin arribat a Catalunya. Igualment, la UdG com a membre de l'ACUP es compromet a posar les capacitats i recursos a disposició del Comitè Operatiu de Suport als Refugiats i de totes les administracions i entitats que es faran càrrec de l'acollida i integració de les persones refugiades a Catalunya.  

Podeu llegir tot el MANIFEST >>

 ALTRES INICIATIVES

Presenta una MOCIÓ al teu Ajuntament

A banda de les entitats que treballen directament amb els refugiats, també hi ha altres accions i campanyes que es duen a terme des de casa nostra. Per exemple, la Plataforma Stop Mare Mortum ha redactat una moció per tal que els municipis l’aprovin en els seus plens respetius i d’aquesta manera es declarin “municipi acollidor” de persones refugiades. La ciutat de Girona la va aprovar en el ple del passat 14 de setembre.

Us animem a presentar-la als vostres Ajuntaments: DESCÀRREGA MOCIÓ >>

Muncipis acollidors, que han aprovat la Moció: Girona, Platja d'Aro, Osor i Salt.

RECURSOS per treballar el tema dels refugiats a l'AULA

Els trobareu en préstec gratuït al CeDRe de la Coordinadora:

Exposició: Refugiats, una realitat exixtent aquí i ara. A partir de 12 anys

Exposició: La Mediterrània, una cruïlla de pobles. A partir de 10 anys

Dinàmiques Educatives:  Persones Refugiades al Món. A partir de 10 anys

Maleta Pedagògica: La vida al camp de refugiats sahrauís. A partir de 10 anys

Maleta Pedagògica: Jo em dic Brisa, i tu? A partir de 6 anys

Maleta Pedagògica: La petita Carlota A partir de 4 anys

 

FONS CATALÀ DE COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT

El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament  ha obert un WEB on recull tota la informació entorn les seves accions. Aquest organisme té oberta des de l’any 2013 una campanya de suport a la població afectada per la guerra civil a Síria (projecte 2579). Atenent a la gravetat de la situació creada aquests darrers mesos amb l’èxode massiu de refugiats cap a Europa i en resposta a la demanda de diversos municipis catalans, el dia 4 de setembre de 2015 el Fons Català va convocar una reunió amb els ajuntaments i ens locals socis del Fons, en la qual es va acordar una estratègia per a donar suport i acollir aquests refugiats. En aquest sentit, el Fons Català, de manera coordinada amb les institucions catalanes i la ciutadania, i d’acord amb les necessitats identificades i peticions realitzades, proposa obrir una campanya de suport als refugiats centrada en quatre eixos:

  • Assistència en les rutes de fugida
  • Suport als municipis de la ruta
  • Planificació i gestió de l’acollida 
  • Acollida a Catalunya
  • Educació per al desenvolupament i sensibilització

 

Els recursos recollits en aquesta campanya es destinaran al desplegament d’aquests quatre eixos en funció de l’evolució de les necessitats de cada moment. Per això, el Fons Català fa una crida als ajuntaments i institucions supramunicipals a sumar-se a aquest procés de suport a la població refugiada. 

  Les aportacions de particulars es poden fer a través dels següents comptes corrents:

Triodos Bank - ES47 1491 0001 2620 0525 7510

Catalunya Caixa - ES87 2013 0500 1402 1395 4220

CaixaBank - ES79 2100 3200 9625 0002 9627