05/05/2022

Homenatge a Alpha Sabaly

Diverses entitats van organitzar dissabte passat un homenatge a l'Alpha Sabaly, un activista i defensor dels drets i les llibertats de les persones migrades, que ens va deixar l'any passat, massa aviat.

L'homenatge es va fer a la plaça de la Solidaritat (Marfà/Can Ninetes) de Santa Eugènia de Ter, Girona. Amb aquest acte és volia recordar Alpha Sabaly, activista incansable i defensor dels drets i llibertats de les persones migrades, i amic de la Coordinadora d'ONG Solidàries. 

Alpha Sabaly va néixer l’any 1952 en una petita aldea del Senegal, a Trao. A mitjans dels anys vuitanta del segle passat va immigrar a Catalunya. La primera parada va ser al Maresme, a Ocata; aquest municipi oferia acolliment familiar i oportunitats laborals als africans residents al poble. Dos anys més tard, reagrupava la seva dona, l’Adama Balde, i es traslladaven al Montseny, a Arbúcies, on també acabaria afegint-se la seva filla Amy.

Ben aviat, van començar a mobilitzar-se els quatre caps de família que vivien a la Selva en aquell temps: Sory Balde, Doulo Balde, Mamadou Balde (Pilatxan) i el mateix Alpha van començar amb trobades per debatre i buscar la forma d’integració a través de la interacció, cooperació i col·laboració amb totes les entitats de la comarca. "L'Alpha va ser un dels impulsors del codesenvolupament i va fer molta sensibilització, obrint mentalitats, que en comptes d'enviar remeses a les famílies, era més útil fer servir els recursos en projectes que beneficiessin les comunitats senegaleses, d'aquí i d'allà", recorda Pau Lanao, que el va conèixer anys enrere a través de la desapareguda GRAMC. 

L’any 2007, tota la família es va mudar a Girona, per millorar les perspectives laborals i econòmiques de la família i encarar més reptes. "Girona, com totes les grans ciutats, oferia l’oportunitat d’ampliar relacions i compartir visions sobre l’àmbit del cooperativisme i el desenvolupament”." diuen des de l'organització. 

L’Alpha va ser membre actiu -entre d’altres- de l’assoc. Desenvolupament i Migracions (D&M) i de l’Associació per al Desenvolupament del Riu Senegal.