30/11/2021

MANTAlitzem-nos! La vulneració del Dret a l'Habitatge

Coincidint amb el 73è aniversari dels Drets Humans, les entitats de la Coordinadora d'ONG Solidàries estenem una manta per curar, per abrigar els més vulnerables de les desigualtats, per combatre la fragilitat i la vulnerabilitat social, d'aquelles que no tenen ni un sostre on refugiar-se. #MANTAlitzemnos!

MANTAlitzem-nos és una campanya per posar el focus en les vulneracions de drets que pateixen les nostres veïnes i prendre consciència, per mentalitzar-nos. 

Del 10 al 19 de desembre, engeguem una campanya de sensibilització sobre el Dret a l'habitatge. Volem donar visibilitat a les vulneracions que pateixen els nostres veïns i veïnes i mostrar bones pràctiques que poden ser replicades a altres punts de la geografia gironina. 

EL PERQUÈ DE LA CAMPANYA: 

Article 25.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans: «Tota persona té dret a un nivell de vida que asseguri, per a ell i la seva família, la salut i el benestar, especialment quant a alimentació, vestir, habitatge, assistència mèdica i als serveis socials necessaris; [...] 

HABITATGES BUITS: L’abril de 2020 hi havia 870 habitatges buits a Girona, 2.754 al conjunt de les comarques gironines i un total de 15 desnonaments diaris de mitjana, a Catalunya.

HABITATGE SOCIAL: A Catalunya hi ha només un 1,5% d'habitatge social, davant el 15% de la mitjana europea.

PREUS HABITATGE: Un 40% de les llars catalanes han de fer un sobreesforç per pagar el lloguer. En el cas de la compra de vivenda, calen 45.423 euros de mitjana per poder pagar l’entrada del primer habitatge. Fa 5 anys eren menys de 40.000 (augment del 17%).

POBRESA ENERGÈTICA: El primer semestre de 2021 s’han hagut d’emetre 708 informes de vulnerabilitat energètica a Girona

OKUPACIÓ: Segons facilitades per l’ajuntament de Figueres, a la capital de l’Alt Empordà, ell 70,8% dels habitatges ocupats hi viuen unitats familiars I d’aquestes, en un 57% hi viu un menor

 PROGRAMA #MANTAlitzemnos

>>>Dijous 9 de desembre | 11h |  >> Performance #MANTAlitzem-nos a càrrec de les entitats de la Coordinadora. Passejada per Girona i penjada de mantes a edificis emblemàtics amb missatges de sensibilització sobre la vulneració del dret a l'habitatge.

>>>Divendres 10 de desembre | 19h | Casa de Cultura de Girona >> Taula rodona "La vulneració del dret a l'habitatge". Quina és la situació actual? Propostes d'actuació i experiències positives per garantir el dret a l'habitatge. Amb la participació de Lucía Delgado, activista i tècnica de l'Observatori DESC i la intervenció de representants de Fundació SER.GI, Blanes Solidari, Càritas Salt, Sindicat de Llogateres...Modera Albert Quintana (Justícia i Pau Girona). Organitza: JiP Girona i Coordinadora d'ONG Solidàries. 

>>>Dilluns 13 de desembre | 19h | Plaça del Vi de Girona >> Lectura de manifest sobre el Dret a l’Habitatge en el marc de les trobades dels dilluns que organitza Girona Vota. 

>>>Diumenge 19 de desembre | | Acte de clausura de la campanya a la  Plaça de l'Assumpció (Sant Narcís) Girona >>

 

LES ENTITATS

Aquesta campanya està impulsada per la Coordinadora d'ONG Solidàries (Justícia i Pau GironaCàritas Diocesana de GironaASOCOLGIOxfam Intermón Girona, Fundació Utopia, Associació Èccit

COL·LABORA: Centre d'acollida La SopaÒmnium Gironès, Fem La VoltaL’Estació Jove Girona

AMB EL SUPORT DE: ACCDAjuntament de GironaDipsalut Girona