14/12/2020

Nova exposició al CeDRe sobre la CEDAW

El CeDRe de la Coordinadora d'ONG Solidàries incopora un nou recurs: l'exposició "Cap a la Plena Igualtat. Els articles de la CEDAW". que repassa els 16 drets de la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació Contra la Dona (CEDAW, en les seves sigles en anglès). 

L'exposició està formada per 10 plafons que inclouen una breu introducció de què és aquesta Convenció, de quins drets parla i per què és important, i també diverses vinyetes humorístiques. La majoria d'aquests dibuixos són cedits per Humoràlia, la mostra d'humor gràfic que impulsa la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida, però també hi ha una col·laboració de l'artista gironí que signa com Laperralaika, dues de les il·lustracions.

La Convenció va ser aprovada per les Nacions Unides l’any 1979 i, actualment, ja ha estat ratificada per més 187 països, entre els quals l’Estat espanyol . És l’únic tractat de drets humans que inclou el dret de la dona a decidir sobre el nombre de fills que vol tenir, en quin interval ho vol fer, i a tenir accés a l’educació i els mitjans materials i espirituals que li permetin exercir aquests drets.

Es tracta d’una convenció molt important perquè amplia la responsabilitat estatal a actes comesos per persones privades, empreses, institucions no estatals o ONG. I, a més, obliga els Estats a actuar, i no només denunciar o condemnar, per eliminar la discriminació contra les dones, tant abolint lleis, costums i pràctiques discriminatòries com legislant per assolir la igualtat efectiva.

En l’aplicació de la CEDAW les ONG hi tenen un paper clau i esdevenen instruments bàsics a nivell nacional tant a l’hora d’influir en els governs per a la seva implementació com en la tasca de facilitar informació específica sobre el seu país.

L'exposició ja està en préstec, a disposició de tothom. Aquesta iniciativa de la Coordinadora d'ONG Solidàries compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Girona i Dipsalut Girona, a més de la col·laboració imprescindible de la Coordinadora d'ONGD i aMS de Lleida