22/06/2022

Recurs del mes de juliol 2022

Aquest és ja el darrer butlletí del curs, abans de marxar de vacances i retrobar-nos al setembre!

Us proposem lectures d'estiu, per gaudir a la fresca i de la mà de gent de la casa que ens fa les següents recomanacions:

  • En Lluís Puigdemont, vicepresident de la Coordinadora d'ONG Solidàries, ens recomana, MINORÍAS, de Desirée Bela-Lobedde. Un assaig lúcid en el qual l'autora conversa amb dones que viuen situacions de discriminació o que pertanyen a una comunitat associada a uns certs estereotips i prejudicis i relegada als marges. Una lectura imprescindible i que ens permet escoltar i empatitzar amb la veu i la quotidianitat de les dones racialitzades. També ens parla del llibre HIJA DE INMIGRANTES, una novel·la de Safia El Aaddam, testimoni real per entendre la immigració nordafricana a l'Estat que posa de manifest la fractura identitaria que sorgeix dels cicles de violència sistémica a casa nostra.
  • La Sònia Cervià, tècnica de comunicació, proposa Vora el mar, d'Abdulrazak Gurnahl, Premi Nobel de Literatura. Una novel·la que es deté en els efectes del colonialisme i del destí del dos refugiats, i la seva vida entre dues cultures, la d'orígen i la d'acollida, ben diferents. Fugint de Zanzíbar, un comerciant de 65 anys, arriba a l'aeroport de Gatwick amb un passaport fals. Per comunicar-s'hi, els serveis socials recorren a Latif Mahmud, un poeta expert en suajili, professor i exiliat voluntari que viu plàcidament en un apartament de Londres. Quan els dos homes es retroben, comença a desembullar-se una llarga història d'amors i traïcions, seduccions i decepció, atzarosos desplaçaments i litigis iniciada molt de temps enrere.
  • En Carles de l'equip tècnic ha escollit el còmic TRANSPARENTES de Javier de Isusi. Un recull d'històries de vida de l'experiència de l'exili colombià pels motius del conflicte armat intern que ja fa més de cinquanta anys que dura, i del que actualment, amb les eleccions presidencials hem tornat a parlar-ne.
  • L'Anna, vocal del Secretariat de la Coordinadora, ens anima a llegir Lluna Plena, d'Aki Shimazaki. Una novel·la sobre la malaltia a les acaballes del cicle vital de les persones, sobre les relacions i sobre el pes de les tradicions. És la història del matrimoni d'en Tetsuo i la Fujiko Niré, que ja en la vellesa fan front a l'alzheimer d'ella. En Tesuo, davant d'una esposa que no el reconeix es proposa de tornar a enamorar-la, però en aquesta nova persona en què s'ha convertit la Fujiko, en Tetsuo descobreix una nova història oculta, de la seva esposa... I del seu matrimoni.
  • La Núria, del CeDRe proposa una novel·la de Judi Picoult de lectura fàcil: PEQUEÑAS GRANDES COSAS. La història de la Ruth, una infermera amb més de vint anys d'experiència que després de fer el primer reconeixement d'un nadó a la sala de parts de l'hospital on treballa serà substituïda per una companya que seguirà atenent a la família. I és que els pares de l'infant son una parella de supremacistes blancs i no volen que la Ruth, d'origen africà, toqui el seu fill. Privilegis, prejudicis, racisme institucional, perdó o compassió son ingredients que alimenten una història que tot i ser fictícia, té molt de real. També ens proposa un testimoni dur sobre la realitat dels universitaris de Corea del Nord amb SIN TI NO HAY NOSOTROS, de Suki Kim. El testimoni d'una mestra d'anglès camuflada a la Universitat de Ciències i Tecnologia de Pyongyang (PUST), que en realitat és una periodísta que farà una personal i punyent investigació sobre l'absurd d'un país que viu apartat del món i que sotmet a la seva població a les més penoses i cruels tortures i dictats.
  • ESPERANÇA DINS LA FOSCOR de Rebecca Solnit és la lectura que ens recomana la Pilar Vivet, vocal al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació en nom de Justícia i Pau Girona, -"Manifest cabdal de l'activisme en el segle XXI. Que encomana il·lusió, força i energia per a imaginar un món millor, tot donant exemples reals a través de la història de l'activisme al món. En paraules de Solnit: " L'esperança exigeix acció; l'acció és impossible sense esperança"
  • El suéter azul, de Jacqueline Novogratz, és la recomanació que ens arriba des de Fundació Utopia, de la mà de Raquel Sabater que ens diu que és una lectura imprescindible per a professionals, voluntariat i ciutadania general en l'àmbit de la cooperació al desenvolupament. Un manual per saber com abordar la pobresa, on a través d'anècdotes autobiogràfiques dona a conèixer el que s'anomena "capital pacient", una nova mirada i acció entre agents de cooperació, que respecta els tempos i dona protagonisme, dignitat i empodreament a les persones en situació de pobresa.
  • La Núria Palomar, tècnica d'incidència a la Coordinadora i membre de Girona Acull, ens recomana TAN SOLS VIURE un llibre de Sara Montesinos i Martí Albesa és un testimoni viu dels joves que reclamen el dret a migrar lliurement i el dret a la vida. Joves que han emprès un gran viatge que els ha dut a casa nostra sense la companyia de referents adults o familiars a qui encomanar-se, perseguint un somni que sovint, ha esdevingut malson.
  • El niño que domó el viento de William Kamkwamba i Bryan Mealer és la lectura que ens proposa l'Augusto de la Unitat de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Girona. Basada en un fet real, la novel·la ha inspirat també una pel·lícula per a tots els públics. Un nen inquiet, sense recursos i en un poblat empobrit, aconsegueix construïr un molí de vent gràcies a les lectures dels llibres que li proporciona una bibliotecària amb qui comparteix confidències, anhels i amor per a la lectura i el saber. 

 Novetats de l'estiu:

Per a la menudalla, us recomanem tres títols que tot just ens han arribat: Yasica i Yaguare, una història senzilla sobre els orígens de la ciutat nicaragüenca de Matagalpa, de la mà d'una entitat que fa temps que hi manté vincles.

Jo soc i Jo vaig amb mi, dos títols imprescindibles per a qualsevol biblioteca infantil sobre l'autoestima i l'amor propi. Un èxit rotund de la literatura per a la menudalla que s'ha dut també a les sales de teatre de casa nostra