Notícies
"La tortura no només està viva i gaudeix de bona salut: creix en moltes parts del món. L'augment del nombre de governs que tracten de justificar la tortura sota el pretext de la seguretat nacional erosiona els constants avenços assolits en aquest terreny en els darrers trenta anys.", va dir el secretari general d'Amnistia Internacional, Salil Shetty, en la presentació de “Stop Tortura”, la darrera campanya global de l'organització per combatre la tortura i altres maltractaments. En la presentació, Amnistia Internacional ha acusat governs de tot el món de trair els seus compromisos de posar fi a la tortura, tres dècades després de l'adopció per l'ONU el 1984 de la innovadora Convenció contra la Tortura. FOTO: Amnistia Internacional
Entitats de tot Catalunya, entre les que hi ha la Plataforma Antiracista de Salt, AMIC-UGT o el Servei Civil Internacional, impulsen la campanya No votis injustícia, per aturar el discurs xenofòb a les eleccions europees del 25M. La campanya neix d'una preocupant constatació: l'augment d’opcions polítiques amb discurs racista que pretenen legitimar la discriminació cap a les persones d’origen estranger aprofitant-se del context de crisi econòmica i social.
El 9 de maig és el Dia Mundial del Comerç Just. Per aquest motiu al Rebobina! us proposem un reportatge que va emetre l'any passat el programa 30 minuts de Televisió de Catalunya sobre el malbarament d'aliments. Només a la Unió Europea, cada any es llencen 180 quilos d'aliments per càpita, la meitat dels aliments que es produeixen. El reportatge és clar: ens cal més educació per a consumir de manera responsable.
Els dies 16, 17 i 18 de maig de 2014 es presenta al Teatre Art i Joia el “V Cicle de Cinema Llatinoamericà a Cadaqués", que aquest any se centra en la cinematografia colombiana contemporània. Durant tres dies, es projectaran 9 pel·lícules, cadascuna amb presentació i amb debats posteriors entre els assistents i les diferents personalitats convidades, ja que l'objectiu principal d'aquest esdeveniment és la conscienciació social a través del cinema. L’entrada serà, com sempre, gratuïta.
La gestió de l'actual crisi econòmica i social ha posat de manifest que les necessitats i interessos de les majories socials estan en total contradicció amb els interessos d'una minoria, cada cop més rica i poderosa. En aquest context, el govern espanyol ha anunciat la reforma del Codi Penal i l'aprovació d'una nova Llei de Seguretat Ciutadana, que té com a objectiu desactivar el dret a la protesta social, base de qualsevol sistema democràtic, plural inclusiu. La involució democràtica que se'n deriva d'aquesta proposta de reforma, serà debatuda aquest divendres, 9 de maig, al Centre Cultural La Mercè.
El proper 25 de maig se celebren les eleccions al Parlament Europeu. Les organitzacions que formen part de l'Associació Europea per a la Defensa dels Drets humans -AEDH- , com l'Institut de Drets Humans de Catalunya, han elaborat un manifest on expressen la seva «enorme preocupació davant l'actual deriva de la Unió Europea i les seves institucions.» El podeu llegir a continuació.
L'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí organitza aquest divendres 9 de maig, una reunió informativa per a totes aquelles persones i famílies que aquest estiu volen participar en el projecte "Vacances en Pau 2014" acollint un infant sahrauí. La reunió serà a partir de les 19.30h al Centre Cívic Sant Narcís de Girona.
El Servei Civil Internacional (SCI) organitza dues formacions sobre voluntariat internacional: una de participació en voluntariats de curta durada i una segona, de coordinació de projectes de voluntariat internacional. Ambdues formacions, a càrrec de l'SCI, tenen una durada de 20 hores i es faran a Arenys de Mar (17 i 18 de maig) i a Bàscara (14 i 15 de juny).
Diverses entitats banyolines han programat, durant tot el mes de maig, activitats per donar a conèixer i promoure actituds i iniciatives per al consum responsable. Un taller de cuina a l'Ateneu Obert de la Dona i la projecció del documental "Gasland" sobre el fracking i les seves conseqüències, donen pas aquest mateix dissabte, 3 de maig, al Mes del Consum Responsable.
«La meva gran pregunta sempre ha estat com se’n van sortir els meus pares. A casa no se’n va parlar mai... Nosaltres sempre hem callat. S’havia fet com un vel de silenci.” Aquest és un dels testimonis dels bombardejos a l’Alt Empordà durant la Guerra Civil, recollits en una trobada fotogràfica el juny de l’any passat i convertits ara en una exposició.

Tres entitats -el Fòrum Joan Alsina, Justícia i Pau Girona i el Grup d'empordanesos i empordaneses per la solidaritat (GEES)- s'han unit en el «Memorial Alsina_40 i Vallmajó_20 »per commemorar el 40è i 20è aniversari de l'assassinat dels dos empordanesos i donar a conèixer les seves vides a les noves generacions, com a exemple del seu ferm compromís amb els més vulnerables. Per aquest motiu, el recurs del mes del CeDRe, se centra en els materials educatius que acompanyen els actes del memorial. Els refugiats són quasi sempre el producte d'una política totalitària i mentidera, no respectuosa dels mínims drets humans. (...) L'aplicació d'alguns principis dels drets de l'home ric i poderós és la causa de l'augment constant de refugiats a tot el món" Joaquim Vallmajó.
Un memorial reivindica les figures dels capellans Joan Alsina i Joaquim Vallmajó, assassinats a Xile i Ruanda, fa 40 i 20 anys respectivament. Malgrat viure en dos països i contextos ben diferents, tots dos, missioners i empordanesos, van coincidir també, en el seu compromís amb la població més vulnerable,. «Cal actualitzar les figures d'Alsina i Vallmajó», va dir Albert Quintana, de l'entitat Justícia i Pau que, juntament amb el Fòrum Joan Alsina i el Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES), impulsen aquesta campanya.