Notícies
Avui, 25 de setembre, la ciutadania està citada a envoltar el Parlament a Barcelona, el Congrés dels Diputats, a Madrid, i hi ha moltes altres accions programades a diferents ciutats. L'acció vol simbolitzar el rescat de la democràcia i denuncia la retallada als drets socials i laborals, que pateix la població, amb l'excusa de la crisi. Us proposem un article d'Esther Vivas, publicat a Público i d'altres enllaços d'interès.

Setze entitats de les comarques gironines, sota el paraigües de la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC), han engegat una campanya per recaptar fons per a les persones damnificades aquest estiu, per les inundacions que han afectat a diverses zones del Senegal: 200.000 famílies han quedat sense sostre i unes 40 persones han mort.
El Festidok ha arrencat aquest cap de setmana passat amb la presentació del documental d'Imatges per la Solidaritat «La revolución de Paco». Aquest divendres 28, continuen les activitats amb una xerrada de la reportera de guerra, Olga Rodríguez, que abordarà la situació dels Drets Humans en el món àrab i en els conflictes bèl·lics i amb Javier Couso, periodista freelance, germà del càmera de Telecinco José Couso, que va ser assassinat a Bagdad per l'exèrcit nordamericà, que dissabte s'endinsarà en la manipulació informativa dels conflictes bèl·lics. El dissabte 29, a partir de les 18h, al Cinema Truffaut, es farà també la cerimònia d'entrega del guardó al millor curmetratge documental sobre Drets Humans i Pau.
Aquesta setmana hem volgut emetre el «El futur era de tots» (Català, 92 min), al Rebobina, a proposta de la Coordinadora d'ONGD i Altres Moviments de Lleida. Es tracta d'un documental de Carles Bosch que havia de ser emès coincidint amb l'aniversari del 15M, però que va ser postposat, sense que hagin quedat clars els motius. «El futur era de tots» planteja dues trames: la primera explica com va néixer l'estat del benestar a Europa, i la segona, segueix el dia a dia de diferents actors implicats en aquesta lluita per no deixar morir l'estat del benestar.
En els últims 20 anys, l'exèrcit espanyol ha participat en més de 60 operacions a l'exterior. En aquest temps, més de 100.000 militars hi han participat. Eduardo Melero, investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, acaba de presentar l'informe «Les operacions militars d'Espanya a l'exterior», que analitza la participació de l'exèrcit a l'Afganistan (ISAF), Líban (UNIFIL), Somàlia (Operació Atlanta) i Haití i descarta el paper "humanitari" que sovint se li ha volgut atribuir. Només amb aquestes intervencions s'han gastat més de 3.000 milions d'euros.
Justícia i Pau de Girona ha convidat Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau i professor d'economia a la UAB, a presentar el seu últim llibre Diguem prou! Indignació i propostes a un sistema malalt!. Oliveres serà a Girona el proper dimecres 26 de setembre, al Centre Cultural La Mercè de Girona.
I per què no? L'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS) proposa una activitat perquè l'alumnat de les comarques gironines aprofundeixi en la cultura i la història d'un dels pobles agermanats amb la ciutat de Girona. És una de les setze propostes recollides al recull de l'Oferta Educativa 2012-2013 de les entitats de la Coordinadora d'ONG Solidàries, que ja podeu consultar en format digital. Moltes de les activitats són gratuïtes.

Aquest mes de setembre ha sortit la guia de recursos i activitats educatives de les entitats de la Coordinadora d'ONG Solidàries.
Deia Mario Benedetti: «Un país lejano puede estar cerca, puede quedar a la vuelta del pan, pero también puede irse despacito y hasta borrar sus huellas (...)». Amb la idea, precisament, d'escurçar distàncies entre Girona, Farsia i Bluefields, la Comissió de Celebració dels Agermanaments impulsada per la Secció de Cooperació i Solidaritat de l'Ajuntament de Girona va presentar la setmana passada un fulletó amb un recull de materials que van des de la novel·la a la poesia, passant per la música i el cinema i que ens acostaran aquests dos indrets.
La setmana passada s'aprovava amb els vots de PP, PSOE, CiU, PNB i UPyD, un crèdit extraordinari per pagar compromisos contrets en anys anteriors en els diversos programes de compra d'armes durant els anys 90. Poca broma, la factura contreta pels diversos governs de l'Estat puja fins al 30.000 milions d'euros.
Després de l'estiu, recuperem el Rebobina! una secció del web de la Coordinadora, des d'on us proposem quinzenalment, pel·lícules i documentals online que aportin una visió crítica i transformadora i que donen veu a les persones que menys en tenen. En aquesta ocasió, us proposem el treball de Marc Planagumà i Núria Pascal Estranger a casa meva. Us animem a fer-nos les vostres propostes a comunicacio@solidaritat.org