Notícies
El Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d'ONG Solidàries va participar, els passats 9, 10 i 11 de febrer, al Congrés Internacional FEMIGRA, «Feminisme i migració, Intervenció social i acció política», organitzat per la Universitat Autònoma de Barcelona. El congrés buscava obrir un espai de debat i reflexió en el que participessin investigadores, activistes sobre les diferents formes de fronteres (físiques, socials, ideològiques), i sobre les formes actuals d'abordar els processos migratoris. La Marta Cairó i la Mireia Bou del Grup de Gènere i Interculturalitat, ens ho expliquen.
Aquests dies, Catalunya està pendent del Congrés Mundial de Telefonia Mòbil i als mitjans de comunicació es posa molt d'èmfasi en destacar una xifra meravellosa, sobretot ara que estem immersos en un periode de recessió: 275 milions d'euros que deixaran els i les assistents a aquest congrés. La Xarxa d'Entitats per la República Democràtica del Congo (RDC) aprofita per recordar-nos que alguns dels minerals utilitzats per produir telèfons mòbils estan tacats de sang i impulsa la campanya «No amb el meu mòbil».
La Fundació Carta de la Pau dirigida a l'ONU i la Universitat de Barcelona organitzen en aquesta ciutat el «I Congrés Internacional Edificar la Pau al segle XXI» els dies 23,24 i 25 d'abril. Durant aquest dies experts d'arreu del món debatran -entre altres temes- sobre els següents eixos temàtics: desarmar la Història, identitat i nacionalismes, justícia i estructures socials, mediació i cultura de pau, mitjans de comunicació i pau i repensar la democràcia.
Óscar Arnulfo Romero, més conegut com a monsenyor Romero, era un bisbe salvadoreny i representant emblemàtic de la Teologia de l'Alliberament. Però sobretot, és un emblema internacional de la lluita contra la pobresa i contra les violacions dels drets humans a l'Amèrica Llatina. Aquest dimecres 1 de març s'estrena a Girona i Banyoles el documental «El Cielo abierto. La història de monsenyor Romero». És la proposta de Paral·lel 40 com a documental del mes.
Aquest cap de setmana han tingut lloc, a les principals ciutats catalanes, manifestacions contra la reforma laboral impulsada pel govern del PP. Hem demanat a membres del Seminari d'Ecomia Crítica Taifa què en pensen d'aquesta reforma. El títol que Elena Idoate, economista i membre del Seminari d’Economia Crítica Taifa, dóna al seu article, és prou revelador: «El capitalisme ens ha declarat la guerra». Segons Idoate, la reforma aprovada ara, és la major retallada als drets laborals de tota la història.