Notícies
El documental Leo a la vida, de la productora gironina La Guerrilla Comunicacional Films, va ser premiat com a millor documental en els Premis Oriana 2018, el passat diumenge 7 d'octubre. És el segon guardó que rep aquest documental sobre la pedagoga Leonela Relys i l'erradicació de l'analfabestisme, que ha estat seleccionat en diferents festivals del món.
Coincidint amb els 70 anys de l’aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH) , la Coordinadora d’ONG Solidàries engega la campanya “Tira pel Dret!” centrada en la reivindicació dels drets fonamentals, que va començar dimarts 9 d’octubre i es clourà el proper 15 de desembre amb un gran concert a La Mirona.
El terratrèmol de magnitud 7,5 i el posterior tsunami que divendres passat va assolar l'illa de Cèlebes, a Indonèsia, deixa un tràgic balanç de més de 1.200 víctimes comptabilitzades fins al moment. Les Nacions Unides xifren en 191.000, les persones que requereixen ajut humanitari urgent. Sobre el terreny, un grapat d'ONGD fent feina, a qui podeu donar el vostre suport. Foto. Creu Roja
Les ONG catalanes es mobilitzaven, ara fa 19 anys, per reclamar la condonació del deute extern. I ho van fer amb quatre marxes paral·leles a Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida. Les fotos són de la convocatòria a Girona, impulsada per la Coordinadora d'ONG Solidàries. Era el 16 de maig de 1999.
En el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, del qual Girona en forma part, i gràcies també al Programa Català de Protecció de Defensors i Defensores dels Drets Humans, el proper dimarts 9 d'octubre ens visitaran dos periodistes i dues defensores dels Drets Ambientals, amenaçats als seus respectius països. Són Ahmed Ali, fotoperiodista egipci i Margarita Pineda, activista d'Hondures, del projecte Ciutats Defensores; i també Luis Daniel Navas Jiménez, periodista mexicà i Karen Izolda Taxilaga, activista també mexicana, del Programa de Protecció dels Defensors/es dels DH.
L'informe d'Oxfam Intermón Veus contra la precarietat: dones i pobresa laboral a Europa ho deixa molt clar: a Europa, les dones han de treballar 59 dies més que els homes per cobrar el mateix. FOTO: OXFAM INTERMÓN
Enguany un altre cop el mes d’octubre ens parla d’eleccions, aquest cop, no per celebrar-les sinó per commemorar-les.
Des del CeDRe, hem preparat un petit recull de pel·lícules, jocs i contes que ens parlen de molts tipus diferents d’eleccions.
Recursos variat que us han de permetre parlar de democràcia, d’eleccions lliures i de lluites en pro dels DH que han acabat a les urnes amb canvis històrics que han millorat les condicions de vida i que han fet justícia.
L'Escola Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona ha editat l'informe Negociaciones de paz 2018. Análisis de tendencias y escenarios, un anuari que analitza processos i negociacions de pau que van tenir lloc al món l’any 2017 i que analitza, també, l'evolució dels processos de pau des d'una perspectiva de gènere.
L'any 2007, l'entitat Justícia i Pau de Girona i la Universitat de Girona, posaven el marxa el primer Campus per la Pau, a la Facultat de Lletres de la UdG. Del 4 al 6 de juliol, es van treballar tres grans eixos: l'educació per la pau, els processos de pau, i la renovació de la democràcia. Segur que hi trobareu cares conegudes entre les persones que van passar aquells dies per allà.
Coincidint amb el Dia Internacional de la Pau, el 21 de setembre, l’Institut Català Internacional per la Pau va fer públic el Premi ICIP Constructors de Pau. En la seva vuitena edició, l’ICIP va decidir atorgar el Premi ICIP Constructors de Pau 2018 a l’organització mexicana Cauce Ciudadano «per la seva tasca de prevenció de la violència i de construcció d’alternatives pacífiques per a joves en contextos molt marcats per la criminalitat i, especialment, el narcotràfic».
La setmana passada van arribar a Girona en Gerardo Tzep i l'Alma Sirin, els dos nous becaris del Projecte Nahuals, que desenvolupa la Fundació Utopia-BsF i Plataforma Educativa. Tots dos són mestres d'Educació Primària i promouen accions vinculades a afavorir una ciutadania creativa implicada en el canvi a Guatemala, d'on tots dos són originaris (de Sololà i Chimaltenango, respectivament). Només arribar, van passar per la Coordinadora d'ONG Solidàries a conèixer la tasca de l'entitat.
Després de 8 anys empresonada a Ruanda, el president d'aquest país, Paul Kagame, va incloure Victoire Ingabire Umuhoza en un indult múltiple a més de 2.000 presos, entre els que també s'hi inclou el cantant Kizito Mihigo (un dels Protagonistes per la Pau de la campanya 2018) . La seva presentació com a candidata a les eleccions del 2010 a Ruanda la van convertir en la prinicipal opositora a Kagame, i ràpidament va ser detinguda acusada de conspirar contra el govern, de negar el genocidi i de col·laborar amb grup terroristes. La van condemnar a 15 anys de presó.