03/03/2022

Lectures i jocs sobre dones i feminismes

Des del CeDRe de la Coordinadora d'ONG Solidàries us hem preparat una selecció de lectures i jocs, amb motiu del 8 de març. Són llibres sobre patriarcat, sobre les discriminacions que pateixen les dones, per conèixer les vides de dones valentes, o jocs per aprendre quines han estat les dones compromeses en la lluita per un món!

Per fer història, i trencar les falses històries us recomanem els llibres de les bruixes:

Brujas ¿Estigma o la fuerza invencible de las mujeres? De Mona Chollet

Un llibre que ens parla sobre l'herència patriarcal en el pensament europeu, des de la caça de bruixes fins a l'actualitat. Aquest llibre explora tres estereotips de dona i el procés que va conduir a la seva estigmatització, així com el que queda en l'actualitat d'aquesta visió, tant en els nostres prejudicis com en les nostres representacions.

Caliban i la bruixa, de Silvia Federici

Aquesta no és una història de fades, sinó una de bruixes i resistències, en l'origen de la qual està el genocidi, l'assetjament i el control disciplinari dels cossos de milers de dones en Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica

versió en castellà del llibre>>

Per commemorar el dia tot jugant:

 Carta x carta: Revolució feminista, de Shop Apunts

Hi ha moltes dones compromeses en la lluita per un món millor, però moltes d'elles són invisibilitzades. Aquestes cartes de joc de memòria ens hi poden ajudar.

Pseudónima. Escribiendo en femenino, de Sensi C., Isabel S., Víctor C. i Anabel C.

El joc s'ambienta en un temps futur en el qual s'ha perdut gran part de la cultura literària dels nostres dies. Per aquest motiu, tindràs l'oportunitat de recuperar una part d'aquesta creant una nova obra amb les influències de grans autores de tots els temps. Les  partides es divideixen en rondes  i guanya el jugador o jugadora que hagi aconseguit vèncer en tres d'elles. Un joc per conèixer autores i escriptores -dones totes elles – i de tots els temps.

Per una lectura ràpida (però no menys imprescindible)

Feminisme(s), dossier especial de la revista Crític

Una revista de 144 pàgines que parla de les discriminacions que pateixen les dones al llarg de la seva vida i dels debats que s’han generat des del(s) feminisme(s) per donar-hi solucions.

Comando Malva de Pilar Bellver i Olga Carmona Peral

Un còmic on coneixem a la Marga, la Bea, la Remi, la Vane, la Lina i la Cintia són sis dones d'entre 26 i 67 anys que, malgrat pertànyer a diferents classes socials, tenen en comú el seu compromís amb la causa feminista. Indignades davant l'últim crim masclista d'una dona que havia denunciat al seu marit per maltractaments —però al qual un jutge va absoldre—, es plantegen que ja no és suficient amb manifestacions al carrer o articles en la premsa i decideixen que han de passar a l'acció. Per a això, constitueixen el Comando Malva amb l'objectiu d'actuar contra els símbols més importants del poder patriarcal. Les conseqüències seran imprevisibles.

Altres lectures més reposades:

La veu i el poder de les dones. Dues conferències, de  Mary Beard

Analitzar l’exclusió de les dones de l’esfera pública en les societats occidentals, a l’antiguitat grega i romana i als nostres dies. En aquestes dues conferències, a més, explora els fonaments culturals de la misogínia en la política i en la vida laboral, i demostra com una certa idea de poder (i també de coneixement, d’experiència, d’autoritat…) ha exclòs, o ha tendit a excloure, les dones.

Dones valentes, de Txell Feixas Torras

A l’Orient Mitjà hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra a la regió: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La seva és una lluita sense treva ni final contra el patriarcat secular que domina la política, la cultura i la societat.

Las Olvidadas. Una historia de mujeres creadoras, d’Ágeles Caso

Un recull de les vides i obres de dones creadores i sàvies, escriptores, artistes o compositores que es van rebel·lar contra l'ordre imperant i van haver de viure entre dubtes, temors i persecucions. Algunes van arribar a obtenir el reconeixement dels seus contemporanis. Però la història les va esborrar dels seus índexs, postergant-les de nou en el silenci del que elles havia intentat fugir. 

El contrato sexual de  Carole Paterman

En el llibre hi trobem una història de llibertat, una història de subjecció. La dominació dels homes sobre les dones i el dret dels homes a gaudir d'un lliure accés sexual a les dones és un dels seus punts. La llibertat civil no és universal; és un atribut masculí i depèn del dret patriarcal.

Feminismes. Breus. De Butler, Haraway, Lazarre i Davis

Recull de les lectures: El món que necessitem, L’embolic del gènere, La Revolució avui i Maternitat i activisme. En format de butxaca.