01/03/2021

Recurs del mes de març 2021

Bona primavera, des del CeDRe volem dotar-vos de documentació crítica i pedagògica per ajudar a entendre, reinvindicar i defensar els "dies D" que acull aquest mes tant ple d'efemèrides.

 

Dia de la Dona (8 de març): El proper dilluns, celebrem (o més ben dit, reivindiquem) el dia de la dona. Un dia clau per a donar visibilitat a tantes desigualtats que encara es pateixen al món amb el col·lectiu discriminat més nombrós del planeta. Per aquest motiu, us donem a conèixer 3 recursos del CeDRe:

UN JOC: Who’s She?, un joc per de taula que inspirat en el popular “quién es quién”, ens dona a conèixer 28 dones que amb els seus estudis, lluites, invents i descobriments han canviat el món. 

UN DVD: La chica danesa, de . La història real de la pintora danesa Lili Elbe, la primera dona transsexual a sotmetre's a una cirurgia de reassignació de sexe.

UN ESTUDI: Perspectiva de gènere en l’educació, del Grup d’Educació i Gènere de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB. Una proposta de marc conceptual per emmarcar i visibilitzar tot el que abasta la incorporació del que es coneix com a “perspectiva de gènere” com una forma de millorar la qualitat docent. Descarrega-te’l directament al nostre web.

Dia Mundial de la Natura i dia de l’aigua i del clima ( el 3, el 22 i el 26 de març): Dies tots ells per recordar la fragilitat de l’ecosistema i l’estreta relació que guarda la cura de les persones amb la cura del planeta. Perquè tingueu materials durant aquests dies, també us hem fet una breu selecció de:

JOCS:  El mundo en juego, de Entreculturas. Un material lúdic orientat a nens, nenes i adolescents de 4 a 16 anys que aborda des d'un enfocament lúdic, quatre eixos fonamentals per a la construcció de ciutadania global: mobilitat humana, interculturalitat, gènere i medi ambient. Podeu descarregar-vos-el directament al nostre web.  

El Risc Energètic, de l’ONG Enginyeria sense fronteres.  Un joc de rol on per equips es reparteix la gestió petrolífera d'una zona del món (Pròxim Orient, Europa i Euràsia, Amèrica del Nord, Amèrica Central i del Sud, Àsia-Pacífic, i Àfrica) i ha d'aconseguir mantenir l'aprovisionament necessari al llarg de 40 anys representats en 4 torns de joc.

DVDs: También la lluvia d’Icíar Bollaín. La pel·lícula es roda a Cochabamba, on la privatització i venda de l'aigua a una multinacional sembra entre la població un malestar tal que farà esclatar la tristament famosa Guerra Boliviana de l'Aigua (abril de l'any 2000). Cinc-cents anys després del descobriment d'Amèrica, pals i pedres s'enfronten de nou a l'acer i la pólvora d'un exèrcit modern. Però aquesta vegada no es lluita per l'or, sinó pel més imprescindible dels elements vitals: l'aigua.

Había una vez una Isla: la cara humana del cambio climático, un documental de Briar March. Què passaria si la teva família hagués d'afrontar la decisió de deixar la seva casa per culpa del canvi climàtic? Aquesta és la realitat de Takuu, una petita illa del sud-oest del Pacífic. Mentre la pujada de la marea inunda les seves cases, la vida d'aquesta comunitat de la Polinèsia es veu afectada per les conseqüències reals del canvi climàtic. Un esfereïdor documental que totes hauríem de conèixer.

I ESTUDIS:  Biopirateria: el saqueo de la naturaleza y del conocimiento, de Vandana Shiva. Amb el seu singular estil, amalgama d'anàlisi i de passió, Vandana Shiva es remunta a la colonització europea dels pobles indígenes com a origen de l'actual procés d'apropiació d'uns recursos naturals necessaris per a la seva supervivència física i cultural

Carne de cañón. por qué comemos tanta carne y cómo nos enferma, de l’ONG Justicia Alimentaria Global. Si preguntem qui mana en l'Estat espanyol, obtindrem moltes respostes: la banca, el Govern, els mercats, les petrolieres, les constructores, etc. No obstant això, serà difícil trobar a algú que ens digui: «jo sé qui mana aquí, i és el porc». I no s'estarà referint metafòricament a algú, sinó literalment un dels animals usats per a l’obtenció de carn: el porc. Us podeu baixar directament l’informe de la nostra web.

100 qüestions per entendre el canvi climàtic, de Jordi Mazon i Marcel Costa. El canvi climàtic ja no és una amenaça de futur, sinó una realitat actual ben incòmoda que comporta un dels majors problemes ambientals, socials i econòmics del nostre temps. En aquest llibre trobareu 100 preguntes relacionades amb el canvi de clima actual, que us permetran introduir-vos detalladament en aquest impacte mediambiental, social i econòmic i abordar-lo des de totes les vessants.