Notícies
Durant els últims mesos els mitjans de comunicació han posat el focus en la situació de les persones refugiades provinents, sobretot, de països de l’orient mitjà, en una de les que sembla la crisi de refugiades més gran de la història recent. Es tracta d’un fet aïllat dels últims mesos? O ve lligat a una crisi sistèmica? D’on provenen aquestes persones? De què fugen i que els espera a l’arribada a Europa? El Servei Civil Internaciona i la Coordinadora d'ONG Solidàries, organitza a Girona un curs sobre causes i origen de les persones refugiades, adreçat a personal implicat a les ONGD. El curs es farà els dimecres 11, 18, 25 de maig i 1 i 8 de juny, de 16.30 a 20.30h a l'Espai de Solidaritat. La inscripció cal fer-la abans del 9 de maig a: formulari
Segons l'informe anual del SIPRI sobre la despesa militar mundial, la despesa militar espanyola representa l'1,3% del PIB espanyol. El Centre Delàs d'Estudis per la Pau, que incorpora altres elements els quals considera part del pressupost, ho situa en més de 17,5 mil milions d'euros. En un context de desmantellament de l'Estat del benestar i de contínues retallades en les polítiques socials, se segueixen destinant grans quantitats de diners públics al sector militar. El Centre Delàs ha obert una recollida de signatures per exigir una retallada a la despesa militar.
La setmana passada, uns 200 nens i nenes de cinc centres educatius asturians van visitar la caserna de Cabo Noval, a Astúries, en el marc de les activitats incloses en la seva programació escolar. S'ho van passar molt bé. I és que els nens i joves van poder agafar armes, "jugar" a fer el soldat, i presenciar un simulacre de guerra amb soldats autèntics i enemics que es distingien per lluir mocadors palestins. La Coordinadora d'ONG Solidàries s'ha adherit al manifest impulsat per la Coordinadora Asturiana d'ONGD (CODOPA) contra la participació de l'exèrcit en activitats educatives.
L'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la UdG, l'Associació d'Estudiants de Ciències de la Salut i el Consell d'Estudiants de la UdG organitzen una campanya solidària en favor d'Acció Solidària i Logística-Equip de Rescat en Emergències de Catalunya (ASL-EREC), que ara mateix són al far de Korakas, a Lesbos, i al camp d'Idomeni, treballant en tasques de rescat i cobertura humanitària. A partir del 20 d'abril i fins al 12 de maig, s'han programat un seguit d'activitats informatives i de recaptació de fons per a ASL-EREC.
La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana ha editat un nou Mapa Peters amb dades actualitzades de l'Índex de Desenvolupament Humà, que tornen a situar Noruega al capdavant dels països amb el major desenvolupament i que situen el Níger, a la cua. La nova edició del mapa presenta el mapa cap per avall, perquè «no hi ha una única manera de representar el món» i per qüestionar que la perspectiva des de la qual ens mirem el món sigui la visió "correcta".
David Fernàndez arriba uns quinze minuts abans de la xerrada sobre el dret a la Informació i els mitjans de comunicació alternatius, en la què participa, tal com se li va demanar. Mentre va saludant les persones que s’hi acosten, arriba l’economista Miren Etxezarreta, que ha participat en la xerrada del matí sobre alternatives al capitalisme. Allà mateix, a l’accés de la Biblioteca Carles Rahola on se celebra la tercera edició del FSCAT Girona, Fernàndez es deixa caure a terra en una sentida reverència cap a la Miren, que el fa aixecar ràpid.
La Coordinadora d’ONG Solidàries felicita la ciutat de Girona i, molt especialment les seves entitats solidàries, pel Premi Europa 2016 que atorga el Consell d’Europa. Aquest ens ha destacat que Girona “Busca ser una ciutat educativa i solidària i dóna suport a projectes per sensibilitzar la població local de les causes de les desigualtats econòmiques i per promoure la tolerància, el diàleg, els valors de la cultura de pau i el respecte dels drets humans”.
La Comissió de l'Agenda Llatinoamericana de la Coordinadora d'ONG Solidàries convoca una nova edició del Premi al Decreixement, que vol conscienciar la ciutadania sobre alternatives al consum il·limitat. Igual que en les edicions anteriors, el concurs s'adreça a entitats, comunitats i persones que, mitjançant treballs escrits, organització de cursos, conferències, treballs de recerca, materials pedagògics o materials audiovisuals, difonguin els principis del Decreixement.
Demà dimecres, 13 d'abril, ExpoJove obre les portes i es converteix en l'aparador de les diferents opcions que hi ha en formació i ocupació posterior a l’etapa d’ensenyament obligatori. La presència de l'estand de l'exèrcit espanyol en aquest esdeveniment provoca el rebuig i la indignació de moltes persones que hi acudeixen. Per això, i des de fa anys, la Coordinadora d'ONG Solidàries i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de la ciutat, del qual formem part, demanem el veto a la participació del Ministeri de Defensa i sobretot, demanem a tots els instituts de secundària de les comarques gironines, que s'adhereixin a la nostra petició de la no presència del Ministeri de Defensa Espanyol en les properes edicions de l’Expo Jovea Fira de Girona. Perquè les armes no eduquen, maten.
L'Associació Èccit organitza un viatge sociocultural a Xauen i la zona muntanyosa del Rif, la setmana del 18 al 29 de juliol. Aquest tipus de viatge, va més enllà del mer turisme i proposa fer una aproximació a la cultura marroquina, en tant que país veí i lloc d'origen de molts dels nostres conciutadans/es. Es tracta d'una oportunitat per conèixer la realitat social, política i cultural del Marroc, així com per interaccionar i crear lligams amb la societat civil i el seu teixit associatiu.
Es tracta d’una iniciativa d’Oxfam Intermón en què es detallen els fons destinats a aquesta matèria per part de la Generalitat, les entitats locals i les universitats des del 2007 fins al 2014. Des de l'any 1994, aquesta entitat publica anualment "La Realidad de la Ayuda", un informe independent sobre la política de cooperació espanyola. Enguany, ha fet un salt qualitatiu i ha decidit oferir també als seus lectors el seguiment de la política de cooperació catalana a través d’una plataforma web.
Què en pensa en David Fernàndez periodista sobre l'impacte dels mitjans de comunicació alternatius? De què parlem, quan parlem de la invisibilitat de l'economia de cures? Quines alternatives al capitalisme són viables per a l'economista Miren Etxezarreta? El proper 16 d'abril se celebra a la Biblioteca Carles Rahola de Girona la tercera edició "gironina" del Fòrum Social Català. Una jornada de trobada, d'intercanvi d'experiències, de debat i proposta d'alternatives al model actual de desenvolupament dels pobles. Trenta-set entitats d'àmbits tan diversos com la cooperació, l'ecologia, l'economia social, el feminisme o els mitjans de comunicació, hi seran presents.