Notícies
L'hospital de Figueres acull els propers dies 7, 11 i 14 de març una formació sobre cooperació al desenvolupament que organitza Salut Empordà Cooperació, una ONG vinculada a la Fundació Salut Empordà. Es tracta d'un curs d'iniciació a la cooperació sanitària que en tres sessions introduïrà les persones participants al món de la cooperació i el seu marc internacional i nacional, exposarà quines són les principals malalties tropicals i quin seria el seu maneig, i abordarà el funcionament de la salut maternoinfantil en països en vies de desenvolupament.
El proper 3 de març tindrà lloc a Girona una jornada que vol posar el focus en el vincle existent entre salut i desigualtat. Destaca la participació de Richard Wilkinson (University of Nottingham) que impartirà la conferència –en anglès- "Inequality, health, well-being". La jornada comptarà també amb la taula rodona "La desigualtat en Salut", amb la monja Teresa Forcades, Àngel Puyol (UAB) i Joan Benach (UPF). La jornada està organitzada conjuntament amb la Càtedra de Promoció de la Salut i els Estudis de Medicina i Filosofia de la Universitat de Girona.
El passat 13 de febrer, la Xarxa pels Drets Socials de Girona va organitzar un acte per parlar sobre Pobresa Energètica, des de diferents perspectives: l’experiència personal, l’emergència social a la que han de fer front les institucions i les entitats socials, i la crítica al model energètic actual, responsable del desigual accés als recursos.
Des de l'any 2007 un grup d'entitats -Centre Delàs d'Estudis per la Pau, Setem, l'ODG, RETS i Justícia i Pau- denuncien les inversions en armes dels principals bancs a l’Estat Espanyol. Aquesta denúncia basada en informació rigorosa, es fa visible a través de l’activisme en les Juntes d’Accionistes d'aquestes entitats financeres i d'una tasca de sensibilització mitjançant materials de divulgació i les pròpies webs de la campanya. Ara, si vols, pots participar a la campanya Banca Armada, i sumar-te a la denúncia.
L’ONG Metges Sense Fronteres, l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat de Girona, el Servei de Solidaritat i Cooperació de l'Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries han presentat aquest matí l’exposició temporal ‘Les vides de l’aigua’, del fotoperiodista Juan Carlos Tomasi, així com les activitats paral·leles sobre el Dret a l’Aigua, que es desenvoluparan fins a finals de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona. FOTO: Juan Carlos Tomasi (MSF)
Sempre s'ha dit que la societat catalana és diversa i plural. Ho és? En els darrers anys, l'augment de població immigrada ha estat notable i això ha comportat, que també es produïssin alguns episodis de discriminació, xenofòbia i racisme, que ens han d'interrogar com a societat. La sisena edició de Debats en Treball Social i Política Social posa el focus en les diverses formes dels racismes i les eines que hi ha per fer-hi front. Els debats es faran els propers dies 3,10 i 17 de març a la Casa de Cultura de Girona.
Quines iniciatives hi ha des de l'àmbit local, l'autorganització popular i l'àmbit social per fer front a la pobresa energètica? Com afecta la nostra salut? Quines vulneracions de Drets Humans implica? Aquest dissabte, 13 de febrer, la Xarxa de Lluita pels Drets Socials organitza al centre cívic del Barri Vell de Girona una jornada per conèixer l'abast de la pobresa energètica i les iniciatives que hi ha per lluitar-hi en contra.
Per què Europa no atura la guerra? Quines guerres més hi ha avui, a part de la de Síria? Quina diferència hi ha entre una persona immigrant i una persona refugiada? Com se sent algú que ha de deixar casa seva i el seu país? Aquestes són algunes de les preguntes que es fa la mainada i els joves, i a les que, des del CeDRe, hem volgut donar resposta: oferim una dinàmica per a l'alumnat gironí de 5è de primària i fins a segon d'ESO, de manera gratuïta.
T’has plantejat de viatjar sense fer turisme? De conèixer una realitat completament diferent de la que vius dia a dia? De participar en un projecte que ajuda a millorar les condicions de vida de persones que avui no coneixes i que d’aquí uns mesos guardaràs en el cor? A les comarques gironines hi ha diverses entitats que t’ofereixen aquesta possibilitat. Els seus projectes de cooperació al desenvolupament els han dut a Kènia, Nepal, Marroc, Camerun, Xile o Nicaragua; vols acompanyar-los? En aquest monogràfic et presentem les possibilitats que t’ofereixen les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines.
Al món hi ha 140 milions de nenes i dones que han estat víctimes de la Mutilació Genital Femenina (MGF). Són dades de l'Organització Mundial de la Salut que situa les víctimes d'aquesta pràctica en 28 països de l'Àfrica Subsahariana i l'Orient Mitjà. I UNICEF aporta una altra dada igualment esgarrifosa: cada dia 6.000 nenes, d'entre 4 i 10 anys, són mutilades, víctimes d'una de les màximes manifestacions masclistes. Aquest dissabte, 6 de febrer, coincidint amb el Dia Mundial Contra la Mutilació Genital Femenina, la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC) organitza una Jornada contra aquesta pràctica, a l'Espai Marfà de Santa Eugènia de Ter.
Aquest és el lema del Dia Escolar de la NoViolència i la Pau (DENIP) que a Salt se celebrarà aquest divendres 5 de febrer. El treball del DENIP a Salt s'ha centrat en la problemàtica de les persones refugiades. És el primer cop que les escoles de Salt s'organitzen conjuntament per commemorar el DENIP, prenent com a model la campanya "Construïm la Pau". Un total de 300 nens i nenes de segon de primària participaran a la festa.
Aquest mes de febrer tenim novetats interessants a oferir-vos, d'una banda l'exposició MANIFESTA'T i de l'altra el recull de curtmetratges del Festival Internacional de Cine Invisible de Bilbao sobre drets humans, desenvolupament sostenible, equitat de gènere i interculturalitat.