Notícies
El Memorial Joan Gomis convoca la desena edició del Premi de Periodisme Solidari per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu exemple de compromís i treball en favor de la pau, els drets humans i l’eliminació de la pobresa, l’exclusió social i les desigualtats Nord-Sud. Està organitzat per les entitats Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura i Pau, i la Facultat de Comunicació de la Blanquerna i les revistes El Ciervo i Foc Nou.
Una vuitantena de nens i nenes sahrauís han arribat a la demarcació de Girona en les últimes setmanes, en el marc del programa Vacances en Pau que promou l'Associació Catalana d'Amics amb el Poble Sahrauí i amb la col·laboració de diversos ajuntaments. Ahir a la tarda, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, els van rebre al Saló de Plens per donar-los la benvinguda.
La Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l’Alt Maresme va estrenar el dijous passat el seu nou portal www.solidaries.org, amb el disseny, apartats i estructura renovats.
El passat dimecres 8 de juliol, el Parlament de Catalunya va fer un pas històric en aprovar la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. Totes les formacions polítiques van votar a favor de la mesura, excepte el PPC, Ciutadans i els diputats d’Unió, que no van donar suport a alguns aspectes com l’accés a l’avortament i les quotes de paritat.
La massacre de Srebrenica va ser el primer cas de genocidi reconegut a Europa després de la Segona Guerra Mundial. D’aquell 11 de juliol ja en fa 20 anys, i la ciutat de Girona va organitzar un acte, divendres passat, per retre homenatge a les més de 8.000 persones que van ser assassinades.*Fotografia de Miquel Ruiz.
El passat 30 de juny, va entrar en vigor el nou Codi Penal, que inclou la cadena perpètua i la nova Llei de Seguretat Ciutadana. La segona mesura, coneguda com la Llei Mordassa, es va aprovar, definitivament, el passat mes de març amb els vots del PP i UPN. El text consta d'un total de 44 conductes, de lleus a molt greus, sancionades amb multes que van des dels 100 fins als 600.000 euros.
L’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) ha fet públic els resultats del seu SIPRI Yearbook 2015, un anuari que avalua la situació actual en temes d’armaments, desarmament i seguretat internacional. Les principals conclusions de l’estudi són que el nombre de personal desplegat en operacions de pau ha disminuït, malgrat que les operacions han anat en augment, i que tots els països amb armament nuclear treballen per desenvolupar nous sistemes nuclears i/o millorar els antics.
Us hem preparat un recull amb les novetats audiovisuals d'aquest mes de juliol, perquè els gaudiu en família, tot i desitjant-vos unes molt bones vacances d'estiu.
El passat dijous 29 de maig, la comissió de Comerç Internacional del Parlament Europeu va acceptar –amb 28 vots a favor i 13 en contra- d’incloure la creació d’un tribunal d’arbitratge internacional en el marc de les negociacions del TTIP, l’acord de lliure de comerç entre la UE i els Estats Units. Es tracta d’un tribunal que permetria que una empresa pogués demandar un estat si considerés que atempta contra els seus interessos.
Aquest 2014, les entitats de Girona han realitzat prop de 29 projectes solidaris de cooperació internacional i accions de sensibilització i cultura a la ciutat. A través dels recursos destinats per l’Ajuntament de Girona i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, les organitzacions han desenvolupat les seves iniciatives a 10 països diferents d'Àsia, Àfrica, Llatinoamèrica i Centre-Amèrica.
El 1980, la Croada Nacional d’Alfabetització (CNA) va portar més de 115.000 mestres, estudiants batxillers i funcionaris als punts més recòndits del país per ensenyar a llegir i escriure a prop de 400.000 persones. Això va succeir un any després del triomf de la revolució sandinista, que va enderrocar la dictadura de la família Somoza. Ara, que es compleixen 35 anys d’aquesta gesta històrica, les entitats catalanes que han estat cooperant amb la tasca alfabetitzadora al país centreamericà al llarg d'aquests anys han decidit celebrar-ho amb l'organització d’una Brigada a Nicaragua.
La Mostra de Teatre Inclusiu va iniciar la seva odissea el passat mes de setembre del 2014. Des de llavors, aquesta iniciativa conjunta del Grup de Gènere i Interculturalitat de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Llagostera Solidària i l’Associació GRAMC, ha representat gairebé 25 funcions de les tres obres ‘Remenant els Boscos de Nit’, ‘Històries d’un poble’ i ‘Tres relats de vida. Dones protagonistes’ a diversos municipis de la demarcació. Hem volgut parlar amb algunes de les persones que participen en el projecte per descobrir què s’amaga darrere els escenaris i com han viscut aquesta experiència.