Notícies

Tornant de les vacances de Nadal, són moltes les persones que comenten que "han comès exessos" amb tantes trobades familiars al voltant de taula. Agafant-nos a aquesta ja quasi, tradició popular de post festes, us recomanem i us adjuntem documentals on els protagonistes són els aliments. Una visió pensada perquè adoptem una alimentació més saludable i sostenible.
Avui fa una setmana moria l'expresident de Sud-Àfrica, Nelson Mandela, líder en la lluita contra l'apartheid que va convertir-se en el primer president negre del país i que va ser un defensor afèrrim dels Drets Humans. Des del Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat us presentem tres recursos per acostar la figura de Madiba als més joves.
El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, que està format pels representants dels diferents grups municipals i els membres de les ONGD de la ciutat, segons l’acord pres en la sessió celebrada el passat2 desembre, va aprovar un manifest a favor de la cooperació internacional que fan els governs locals, amb els següents punts:

Les famílies del Bloc-salt i la PAH-Girona no troben adients algunes de les propostes de la Generalitat; com ara anar a una pensió o que dues famílies amb diversos fills menors convisquin juntes. Reclamen més temps per poder assignar un habitatge a totes les famílies que ara viuen al Bloc-Salt ja que en aquests moments encara hi ha casos pendents de resolució.
La Fundació Pau i Solidaritat de CCOO de les comarques gironines organitza la 5a edició de l’Intercanvi de mestres professors de Girona i Xauen, un projecte que es fa gràcies a la col·laboració entre l’associació IDEM de Girona i les contraparts locals de Xauen. Per part gironina hi participen, d'una banda, Sebas Parra, educador i expert en pedagogia alternativa i Lídia Paredes, experta en temes de família i escola, que s'ocuparan de la part teòrica i pràctica d'interacció i formació al Marroc. I de l'altra, Cristina Moya i David Coll, professors, que desenvoluparan la part dinàmica de psicomotricitat amb nens i professors de tres escoles rurals de Xauen, Baba Taza i Targha.

El proper dimarts 10 de desembre és el Dia Internacional dels Drets Humans i es comemmora el 65è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. La data és una bona excusa per reflexionar entorn les vulneracions que segueixen havent-hi i sobre el llarg camí que queda per recórrer en matèria de Drets Humans. Com cada any, les entitats solidàries han programat diversos actes i accions per donar a conèixer els 30 articles sobre els drets fonamentals.
Malauradament, aquesta 'paraulota' ja no ens és tan desconeguda com temps enrere. El fracking és ben present al territori català. La Plataforma Anti Fracking descriu la fractura hidràulica com a "tècnica per possibilitar o augmentar l’extracció de gas i petroli del subsòl." Aquest procediment consisteix en injectar a pressió algun material (aigua amb sorra més productes químics) en el terreny, per aconseguir ampliar les fractures existents en el substrat rocós que tanca el gas o el petroli" i així, alliberar-los. Des de La Guerrilla Comunicacional ens arriba la proposta d'aquest documental, que parla sobre els efectes contaminants del fracking.
«Hi ha llei injustes. Ens conformarem a obeir-les? Ens esforçarem a esmenar-les mentre les obeïm? O les transgredirem d'una vegada? Si la injustícia demana la teva col·laboració, trenca la llei». Aquesta cita del filòsof i escriptor, Henry David Thoreau, és una de les reflexions que inclou el Calendari Solidari del Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES) per al 2014. I n'hi ha més.
Des de fa uns anys, la Fundació Ser.gi impulsa el projecte «Habitatges d'inclusió – Masoveria Urbana». Es tracta d'un projecte que té com a objectiu disposar de pisos de lloguer assequible per posar-los a l'abast de famílies que, sense ingressos ni feina, són en risc d'exclusió. A canvi d'un lloguer d'entre 120-160 euros el llogater es compromet a fer les millores necessàries per entrar-hi a viure. Fins al moment han aconseguit que durant cinc anys, la Fundació disposés d'una borsa de quatre pisos a Girona i dos a Lloret de Mar.
Amigues i Amics de la UNESCO de Tortosa i la Universitat Rovira i Virgili inicien la setena edició d'aquest premi per donar a conèixer i potenciar accions i experiències d'escoles, instituts i entitats.
La possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un Estat ha obert la porta a debatre sobre diverses qüestions sobre les quals s’hauran de prendre decisions i que fins ara no s’havien plantejat. És en aquest context, que divuit persones vinculades a diferents organitzacions del moviment per la pau han estat treballant, els últims mesos, en un document que planteja diverses propostes per contribuir al diàleg social sobre quin hauria de ser el model de seguretat i de defensa d’un Estat del segle XXI. I com hauria de ser aquesta nació de pau?
El grup promotor de FIARE a Girona, en plena fase de creació, busca gent interessada en participar en aquesta cooperativa de finances ètiques. Per aquest motiu, ha engegat la Jornada d'Informació i Assessorament sobre finances ètiques, que es farà aquest dijous 28 de novembre, de 16 a 20h., a l'Espai de Solidaritat de Girona. Dins d'aquest horari, Eulàlia Reguant, membre de l'oficina tècnica de FIARE, farà assessorament personalitzat, tant a entitats com a particulars. Ien el marc d'aquesta jornada, Justícia i Pau de Girona presentarà la campanya "El teu banc és a la llista?, canvia't a la banca ètica".